• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svjedok: Pod maskama mučili Srbe

Autor SRNA

Svjedok Tužilaštva BiH na suđenju za zločine nad Srbima na području Srebrenika Pero Đukić ispričao je kako je bio mučen raznim spravama u domu u Rapatnici 1992. godine.

Đukić je opisao da je u sali doma fizički zlostavljan raznim spravama. Prvo su ga, kako je naveo, lica pod maskama udarala rukama, a "Zoka bubnjar" palicom.

"Pokazali su mi torbu sa alatom. Bili su tu lemilica, šprice, kliješta. Kažu sve će to isprobati na meni. Špricu sa iglom su mi gurali pod prste. Samo sam pitao zašto to rade. Zoka me pržio lemilicom po leđima, ruci i stomaku. Osjetiš miris kože", ispričao je Đukić.

On je dodao da su mu potom prikopčali štipaljke na uši i uključili kabal u struju, nakon čega se onesvijestio, prenosi Birn.

"Sa ranama sam ubačen u podrum u kojem je bilo 10 centimetara prašine od uglja. Rane su oticale. Mislio sam da Lazar neće preživjeti, on je isto bio sav ispržen. Brat Drago doživio je još gore povrede", istakao je Đukić.

On je naveo da su ga tokom zatočeništva u Rapatnici desetak puta izvodili iz podrumske prostorije za ugalj i udarali na spratu.

Za zločine počinjene nad srpskim civilima u Rapatnici sudi se Ekremu Ibračeviću, nekadašnjem načelniku vojne bezbjednosti Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane u Srebreniku, te Faruku Smajloviću i Sejdaliji Ćoviću, pripadnicima vojne policije.

Đukić je rekao da je poslije mučenja u sali odveden u kancelariju gdje su ga previle medicinske sestre i da je tada došao Fikret Ibračević.

"Nasmijao se cinično i pitao: `Ko ti je to uradio?` On je više puta dolazio kad su nas tukli. Samo uđe i izađe", rekao je Đukić.

On je naveo da ne bi mogao opisati kako je izgledao Ibračević, kao i da ga ne bi mogao prepoznati.

Svjedok je za 20 dana u Rapatnici čuo i za Suada čuvara, izvjesnog Mućeta, kao i za "Zoku bubnjara", za kojeg je kasnije saznao da se zove Zurahid Mujčinović.

Mujčinović je ranije osuđen na osam godina zatvora za zločine počinjene u Rapatnici.

Suđenje će biti nastavljeno 19. maja.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE