• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vrbas prešao kotu vanredne odbrane od poplava

Autor mondo.ba

Na hidrološkoj stanici u Delibašinom selu kod Banjaluke Vrbas je prešao kotu vanredne odbrane za 16 centimetara, ali nema opsanosi od izlivanja. Raste i Sana.

"Na osnovu stalnog praćenja vodostaja Vrbasa i Vrbanje, nema opasnosti od izlivanja ovih rijeka, a slična situacija je i sa bujičnim vodotokovima", saopšteno je iz Odsjeka za civilnu zaštitu Gradske uprave.

Ostale rijeke u RS su ispod kote redovne odbrane od poplava, pokazuju jutrošnji podaci Hidrometorološkog zavoda RS.

Padavine se smanjuju, i već od sutra meteorolozi najavljuju stabilizaciju vremena.

Vodostaj rijeke Sane u Prijedoru iznosio jutros u 9.00 časova 385 centimetara, sa tendencijom daljeg blagog rasta, s obzirom da su i dalje prisutne padavine na prijedorskom području i na slivnom području Sane.


Iz Odsjeka civilne zaštite saopšteno je da su vodostaji rijeka Gomjenica, Miloševica, Puharska i drugih u porastu, ali trenutno ne prijeti opasnost od izlivanja ovih rijeka.

"S obzirom na dalji rast vodostaja i mogućnost dostizanja kritične tačke vodostaja rijeke Sane od 420 centimetara, gradonačelnik Prijedora Marko Pavić naložio je redovno praćenje stanja vodostaja i stalnu razmjenu informacija sa susjednim opštinama Sanski Most i Novi Grad", rekao je šef prijedorskog Odsjeka civilne zaštite Dušan Vranješ.

On kaže da se, prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u narednom periodu ne očekuju obilnije padavine, ali će Odsjek nastaviti da redovno prati stanje da bi blagovremeno gradonačelniku Prijedora predložio mjere zaštite.

Mjerama koje je proglasio gradonačelnik obavezuju se sve institucije i subjekti zaštite i spasavanja na području Prijedora da preduzimaju pripremne mjere pripravnosti predviđene planom zaštite od poplava.

Rijeke na području opštine Prnjavor danas su dostigle nivo redovne odbrane od poplava.

U saopštenju iz kabineta načelnika Siniše Gatarića navodi se da su preduzete sve potrebne preventivne mjere na praćenju stanja vodostaja rijeka i regulisanju rada brane na akumulacionom jezeru Drenova.

"Imajući u vidu hidrometeorološke prognoze kojima se predviđa nastavak padavina potrebno je da građani preduzmu preventivne mjere s ciljem sopstvene i zaštite materijalnih dobara", navodi se u saopštenju.

Građanima je upućen i poziv da se za sve informacije mogu obratiti Odsjeku za civilnu zaštitu opštine Prnjavor na broj telefona 051/ 660-853, od 7.00 do 15.00 časova, te da eventualne opasnosti od poplava mogu prijaviti Komunikativnom centru Područnog odjeljenja civilne zaštite Banjaluka na besplatan broj 121, neprekidno u toku 24 časa.

Svi vodotoci u Semberiji su u koritima i njihov vodostaj pada, osim rijeke Save koja je u blagom porastu, ali je 3,5 metra ispod kote redovne odbrane od poplava, izjavio je Srni šef Odsjeka civilne zaštite u Bijeljini Drago Ristić.

Prema njegovim riječima, vodostaj Save prati se na mjernom mjestu u Jamini gdje je danas izmjereno 620 centimetara, a kota redovne odbrane od poplava na ovom području je 970 centimetara.

Protok rijeke Drine na Hidrocentrali u Zvorniku je 288 metara kubnih u sekundi, što je u granicama normale.

S obzirom na to da padavine u Bijeljini jenjavaju i staju, u posljednja 24 časa palo je tri litra kiše po metru kvadratnom, Ristić kaže da nema nikakve opasnosti od izlivanja vodotoka na ovom području.

"Presudni su bili izuzetno niski vodostaji svih rijeka, pogotovo Save, koja je prije padavina bila šest metara ispod kote redovne odbrane, a nakon posljednjih padavina njen vodostaj je porastao za 2,5 metra", ocijenio je Ristić.

Najveće padavine zabilježene proteklih dana u Bijeljini bile su 37 litara po metru kvadratnom u toku 24 časa.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE