• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"SNSD će glasati protiv rezolucije o Srebrenici"

Autori mondo.ba Autori Agencije

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac poručio je danas da će poslanici SNSD-a biti protiv Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Poslanici SNSD-a i DNS-a napustili su i današnju sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, jer ni ovaj put nije podržan njihov zahtjev da u dnevni red bude uvršten prijedlog za razrješenje dužnosti predsjedavajućeg ovim domom Šefika Džaferovića.

SNSD će se vratiti na sjednicu kada na red dođe jedna od tačaka današnje sjednice - Rezolucija o Srebrenici.

Kako je kazao Košarac, SNSD deset godina "vodi odgovornu politiku u institucijama BiH i prema tome, a s obzirom na činjenicu da se danas na dnevnom redu nalazi dokument koji nema podršku SNSD-a, a time ni poslanika SNSD-a, ta stranka će danas u skladu sa poslovnikom pokazati manifest u odbrani interesa RS-a.

"Bićemo protiv Rezolucije o genocidu u Srebrenici", rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, "postoji i dalje naša potpuna odgovornost u političkom smislu da nastavimo politiku koju je SNSD vodio deset godina, a to je da se u Parlamentu BiH, prije svega, manifestuje njihova uloga da štite interese RS-a i građana koji ih biraju."

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Zaim Backović (BPS) i jedan od predlagača Rezolucije o genocidu u Srebrenici kazao je da "ona osuđuje genocid i sve zločine koji su se desili na prostoru BiH bez obzira na nacionalnu, etničku i religijsku pripadnost".

"To je nešto što moramo uraditi. Odnosno, svi oni koji planiraju da BiH napokon približe euroatlantskim integracijama moraju učiniti napor da osudimo zlo koje se desilo u periodu 1992.-1995. godina. Samo na taj način možemo učiniti da ova naša zemlja ide dalje bez tegobe i kamena koji se zove ukupan zločin od genocida do najsitnijeg nasilja nad njenim građanima u periodu '92.-'95. godina", istakao je Backović.

Izrazio je sigurnost da će to doprinijeti stabilizaciji i daljnjim integrativnim procesima u BiH.

"Mi moramo biti ljudi koji su spremni prihvatiti tegobu da se na našem prostoru desio genocid i zločini", poručio je Backović.

Međutim, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić kaže da je on danas na ozbiljan način zamolio predlagače da povuku Prijedlog rezolucije, jer je mišljenja da u BiH još uvijek nije izgrađen toliki stepen povjerenja da se dozvoljava da se vode rasprave koje bi pomogle BiH.

"Valjda je vrijeme da odrastemo u ovoj zemlji, da ne zaboravljamo da izgrađujemo ambijent", istakao je Špirić.

Postavio je i pitanje o tome da je kojim slučajem 1945. godine donesena rezolucija o genocidu nad Srbima da li bi bilo te zemlje.

"Ova Rezolucija neće pojačati toleranciju, zajedništvo i suživot i neće pomoći BiH jer je još uvijek veliko nepovjerenje", poručio je Špirić.

Špirić kazao je da je on danas predlagao da se kao prva tačka dnevnog reda uvrsti usaglašeni tekst reformske agende koji podrazumijva usaglašene tekstove i vlada entiteta i Vijeća ministara iza čega bi stali entitetski i državni parlament.

"To bi bio suštinski znak da smo spremni za reforme. Bojim se da će BiH na kraju godine imati isti ili možda gori Izvještaj koji je imala sada od Evropske komisije. Ono što ja znam, a nisam vidio dokument jeste da je za Vijeće ministara dokument pripremao kabinet predsjedavajućeg i to samo po sebi govori da se radi o dokumentu za koji ja nisam siguran da je usaglašen", kazao je Špirić.

Mišljenja je da se "ovdje formalno bave evropskim putem BiH, a ne suštinskim" te da danas treba prekinuti sjednicu i dati šansu da se pripremi agenda.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE