• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Njih vole SVI u BiH - konvertibilne marke!

Na današnji dan prije tačno 19 godina štampane su prve novčanice zvanične valute Bosne i Hercegovine – konvertibilne marke.

 Izvor: Samir Cacan, mondo.ba

Čak četiri valute su bile u opticaju u Bosni i Hercegovini sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća, a po završetku rata, Dejtonskim sporazumom iz 1995. godine i osnovana Centralna banka za BiH, koja je trebala uvesti jednu valutu za čitavu teritoriju BiH.

Podsjećamo, u prvoj polovini devedesetih godina u jednom dijelu BiH koristio se bh. dinar, u drugom srpski dinar, a u trećem hrvatska kuna. Ipak, na cijeloj teritoriji mogla se koristiti njemačka marka.

Tako je 21. januara 1998. godine predstavljena nova – zajednička moneta za oba bh. entiteta, Federaciju BiH i Republiku Srpsku.

Šest mjeseci kasnije, na današnji dan, 22. juna 1998. godine izdata je prva zajednička novčanica “konvertibilna marka“ (KM). Ova novčanica je imala puno pokriće u njemačkim markama (danas u evrima) u odnosu 1 KM = 1 DEM.

Prvo su štampane papirne novčanice od 50 feninga, te od 1, 5, 10, 20, 50 i 100 KM. Sve novčanice su štampane u dva izdanja, za FBiH i RS, ali su se mogle koristiti na cijeloj teritoriji BiH. Na obje verzije ispisani su tekstovi na latiničnom i ćiriličnom pismu. Sve novčanice, osim one od 200 KM, koja je izdata kasnije, rađene su u štampariji Francois-Charles Oberthur u Parizu.

Odlukom visokog predsjednika Karlosa Vestendorpa određeno je da novčanice koji će se koristiti u BiH krase lica bosanskohercegovačkih književnika.

Tako se na papirnoj novčanici od 50 feninga, u narodu poznatija kao “pola marke”, nalazili pisci Branko Ćopić i Skender Kulenović. Novčanica je bila plave boje, a odštampana je s greškom, odnosno, riječ “pfeninga” štampana je bez jednog slova “n” i to na oba pisma. Tako je pisalo “50 KONVERTIBILNIH PFENIGA” / “50 КОНВЕРТИБИЛНИХ ПФЕНИГА”. Novčanica je povučena iz opticaja 31. marta 2003. godine.

Greška se dogodila i na novčanici od 1 KM na kojoj su se nalazili portreti Ivana Franje Jukića i Ive Andrića. Ipak, u opticaju je bila samo novčanica s likom Ivana Franje Jukića (do 31. marta 2009. godine), zato što se na drugoj novčanici ime nobelovca napisano pogrešno - Андриђ (Andriđ).

Nepravda prema našem najcjenjenijem piscu ispravljena je četiri godine kasnije kada je u opticaj puštena novčanica od 200 KM na kojoj se nalazio lik Ive Andrića. Ovu novčanica, za razliku od svih ostalih, štampao je Oestereichishe Banknoten und Sicherheitsdruck GmBH (OeBS) iz Beča.

Novčanica od 5 KM bila je jedina, do izlaska one od 200 KM, koja je u obje verzije štampana samo s jednim likom. Na novčanici se nalazio portret Meše Selimovića. Nažalost, i na njoj se potkrala greška i to u tekstualnoj vrijednosti novčanice na ćiriličnom pismu. Tako je umjesto “ПЕТ” pisalo “PET КОНВЕРТИБИЛНИХ МАPАКA”. Povučena je iz upotrebe 31. decembra 2009. godine.

Na novčanicama od 10, 20 i 50 KM nije bilo grešaka.

Na novčanici od 10 KM nalaze se portreti Maka Dizdara i Alekse Šantića, dok se na novčanici od 20 KM nalaze portreti Antuna Branka Šimića i Filipa Višnjića. Novčanicu od 50 KM krase portreti Muse Ćazima Ćatića i Jovana Dučića.

Greška se ipak potkrala na novčanici od 100 KM na kojoj su naslikani portreti Nikole Šopa i Petra Kočića. Kod svih novčanica do 100 maraka, u sigurnosnoj traci je pogrešno odštampana skraćenica Centralne banke BiH i to ЏББХ umjesto ЦББХ.

Novčanice su štampane u nekoliko navrata i to s dodatnim zaštitnim obilježjima. Najviše puta je štampana novčanica od 50 KM, čak šest puta, a posljednja serija je bila 2012. godine. Zaštitna obilježja na novčanici od 100 KM su mijenjana pet puta.

Konvertibilni feninzi (stoti dio konvertibilne marke) u apoenima od 10, 20 i 50 feninga u opticaj su pušteni krajem 1998. godine. Kovanice od 1 i 2 KM su u prometu od jula 2000 godine, dok su kovanice od 5 KM u opticaju od januara 2006. godine, baš kao i kovanica od 5 feninga.

Interesantno je i to da se na naziv stotog dijela KM nije isti na papirnim novčanicama (Pfenig / Пфениг) i na kovanicama (Fening / Фенинг).

Danas, 19. godina kasnije konvertibilna marka jedino je sredstvo plaćanja u Bosni i Hercegovini.

Još iz INFO

Komentari 5

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

žena-zmaj

Meni bi bilo draže da nam novčanica odražava našu istoriju i kulturu i da se i dalje zove dinar. Marka nas samo podsjeća u kakvom smo vazalnom položaju. Aneksija poslije aneksije, samo zamuljana i zatrpana talogom.

Lektor

Greške se dešavaju baš kao i u ovom tekstu. Karlos Vestendorp nikada nije bio "visoki predsjednik".

Luka

Sve masoni na apoenima, 2017.g KM ce devalvirati

kimi B.luka

takve se greske desavaju svaki dan, zato sto su i prije 17, god,ove nase pare stamlali nepismeni politicari kao i ovi danas sto nam kroje sudbinu. Samo nepismeni vode ovu drzavu a mi svi zivimo na rubu srama ,od nas je samo gora albanija.�.

Krimi

@kimi B.luka U pravu je sve Kimi, osim da je od nas gora Albanija, sto nije tacno. Inace, tekst je divan, da je barem vise ovakvih.

MONDO REPORTAŽE