Sjednica Predstavnickog doma Parlamentarne skupstine BiH

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Politika

Poslanici SNSD-a i DNS-a napustili sjednicu

Autori mondo.ba SRNA
Autori mondo.ba SRNA

U Sarajevu je počela sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Poslanici SNSD-a i DNS-a ponovo napustili sjednicu.

Poslanici SNSD-a i DNS-a ponovo su danas napustili sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH jer ni ovaj put nije prihvaćen njihov zahtjev da na dnevni red bude uvrštena tačka o razrješenju predsjedavajućeg ovog doma Šefika Džaferovića (SDA) zbog njegove ratne prošlosti.

Nije prihvaćena inicijativa poslanika Denisa Bećirović (SDP) da se u dnevni red urvrsti tačka o zauzimanju stava Predstavničkog doma u vezi sa britanskom rezolucijom o Srebrenici, kao ni prijedlog poslanika SNSD-a Nikole Špirić koji je tražio uvrštavanje samo jedne tačke na dnevni red i to Izvještaja Savjeta ministara BiH o reformskoj agendi BiH.

O oba ova prijedloga usaglašavanje će biti obavljeno naknadno.

Predstavnički dom uvrstio je u dnevni red današnje 14. sjednice davanje saglasnosti za ratifikaciju Okvirnog sporazuma između BiH i Evropske komisije o aranžmanima za provođenje finansijske podrške Unije BiH u okviru IPA dva.

Predstavnički dom trebalo bi da u nastavku sjednice razmatra i niz izvještaja komisija Kolegijuma o postizanju saglasnosti za nekoliko zakona, pri čemu članovi Kolegijuma ni za jedan od zakona, u međuvremenu, nisu postigli saglasnost.

Riječ je o Izvještaju komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu u BiH, predlagača poslanika Denisa Bećirović (SDP), te o Izvještaju komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o Izvještaju Zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH o usaglašavanju teksta Zakona o carinskoj politici u BiH.

Biće razmotren i Izvještaj komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o prijedlogu zaključka poslanika iz Kluba SBB-a BiH, povodom rasprave o Izvještaju o radu regulatorne komisije za električnu energiju BiH u 2014. godini.

Prema tom zaključku, zadužuje se Savjet ministara BiH da u roku od 30 dana da precizne odgovore po svim primjedbama direktora Sekretarijata Energetske zajednice Janeza Kopača, koje su izrečene na prezentaciji o temi "Stanje integracija BiH sa EU u oblasti energetike", održane u parlamentu BiH, a koje se odnose na nedostatak zakona o gasu, nedostatak energetske strategije i drugih preuzetih obaveza prema stavovima Energetske zajednice".

Iz parlamenta BiH saopšteno je da će se na dnevnom redu 14. sjednice Predstavničkog doma naći i Izvještaj komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o prijedlogu preporuke poslanika Jasmina Emrića (A-SDA), povodom rasprave o Izvještaju o radu Regulatorne komisije za električnu energiju BiH u 2014. godini.

Poslanici će razmatrati i Izvještaj komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o Izvještaju o radu Regulatorne komisije za električnu energiju BiH u 2014. godini, Izvještaj komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o prijedlogu zaključka poslanika Nikole Lovrinovića (HDZ) povodom rasprave o Izvještaju o zaštiti ličnih podataka u BiH za 2014. godinu.

Predviđena je i rasprava o Izvještaju komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o Godišnjem izvještaju o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH i Godišnjem izvještaju o pojavama diskriminacije u BiH za 2014. godinu.

Biće riječi i o Izvještaju komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu rezolucije o "genocidu u Srebrenici", čiji su predlagači poslanici Denis Bećirović, Mirsad Mešić (SDP) i Zaim Backović (BPS – Sefer Halilović).

Na dnevnom redu naći će se i Izvještaj komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o Inicijativi poslanika Denisa Bećirovića podnesene na 11. sjednici Predstavničkog doma, koja je održana 13. maja.

Bećirović je podnio inicijativu kojom se zadužuje Savjet ministara BiH da u ovoj godini pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi Prijedlog zakona o dijaspori BiH.

Predstavnički dom trebalo bi da razmatra i Izvještaj o stanju radijacione i nuklearne bezbjednosti za 2014. godinu, kao i Informaciju Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH o bezbjednosti zbrinjavanja istrošenog goriva i bezbjednosti zbrinjavanja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

U planu je i davanje saglasnosti za ratifikaciju Amandmana broj dva na Ugovor o finansiranju sklopljenom između Evropske investicione banke, BiH i Federacije BiH 15. jula 2008. godine u Sarajevu i 18. avgusta 2008. godine u Luksemburgu i naknadni amandman na Ugovor o finansiranju za projekat – Vodovod i kanalizacija u FBiH, te davanje saglasnosti za ratifikaciju Ugovora o garanciji koji se odnosi na Ugovor o zajmu za Projekat centralno grijanje Prijedor između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj.

ŠPIRIĆ: FEDERACIJA KOČI REFORMSKI PUT BIH

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nikola Špirić izrazio je danas razočaranje zbog činjenice da ovaj dom nije prihvatio njegov prijedlog da se na današnjoj sjednici raspravlja o usaglašenoj reformskoj agendi i akcionom planu u vezi sa evrpskim putem BiH.

"To je pitanje krucijalno za sve građane BiH i smatram da je trebalo dati malo vremena Savjetu ministara BiH da pripremi taj materijal. Nažalost ova tačka nije dobila podršku poslanika iz Feracije BiH, pa se pitam kuda to želi da ide Federacija", rekao je Špirić novinarima u Sarajevu.

On je izrazio bojazan da će ovu godinu u BiH "pojesti komarci", s obzirom da je predsjedavajući Savjeta ministara BiH najavio donošenje 65 zakona, a za pola godine parlament BiH još nije usvojio nijedan zakon.

Prema njegovim riječima, trenutno nema spremnosti da se govori o usaglašenoj reformskoj agendi, a da i ima "onda to ne bi bilo na zatvorenoj sjednici Savjeta ministara BiH".

"Javnost mora da bude informisana o tome", kategoričan je Špirić.

On smatra da se "ćutanjem ne može prevariti Brisel", već da treba voditi ozbiljan dijalog sa EU.

Govoreći o uvođenju diferencirane stope PDV-a, on je ocijenio da, kada god se te ideje pojave, riječ je o politikanstvu s obzirom na to da takve ideje traže "ozbiljnu matematiku".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Još iz INFO

MONDO REPORTAŽE

loader