• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slučaj Orić: Preuzeti predmeti, ali nema optužnice

Autor SRNA

Tužilaštvo BiH je, zbog slučaja "Naser Orić", od bijeljinskog Okružnog tužilaštva preuzelo četiri predmeta protiv 41 osobe, ali nije podignuta nijedna optužnica, niti se zna u kojoj su fazi ti predmeti.

Okružno tužilaštvo Bijeljina obaviješteno je u maju 2009. godine da je Sud BiH 23. aprila te godine donio rješenje da Tužilaštvo BiH preuzme slučaj protiv ratnog komandanta takozvane Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića, i od tada se kompletan predmet protiv Orića i drugih nalazi u Tužilaštvu BiH.

Istraga je bila privedena kraju i bilo je vrlo izvjesno podizanje optužnice, ali je Tužilaštvo BiH preduhitrilo bijeljinske tužioce izuzimanjem predmeta, piše "Glas Srpske".

"Glas Srpske" saznaje da su među onima protiv kojih je Okružno tužilaštvo Bijeljina vodilo istragu na osnovu izvještaja Centra javne bezbjednosti Bijeljina iz 2006. godine pripadnici 28. divizije takozvane Armije BiH kojom je Orić komandovao - Zulfo Tursunović, Nedžad Bektić, Mirsad Dudić, Smajo Mandžić, Ahmo Tihić i Hakija Meholjić.

Među 41 osobom obuhvaćenom izvještajem su i Emir Halilović, Safet Omerović, Huso Salihović, Ibro Jakubović, Fikret Šečić, Vekaz Husić, Kemal Mehmedović i Adem Kostjervac.

Sekretar Okružnog tužilaštva Bijeljina Danka Prodanović rekla je da je istraga protiv Orića i drugih pokrenuta još 1993. godine zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo ratnog zločina nad srpskim stanovništvom tokom 1992. i 1993. godine na području Srebrenice i Bratunca, odnosno u Kravici i Zalazju.

Orić je uhapšen u Švajcarskoj 10. juna na osnovu potjernice koju je raspisala Srbija, a nakon odluke švajcarskih vlasti da bude isporučen BiH, on je pušten na slobodu jer Tužilaštvo BiH nije zatražilo da mu bude određen pritvor, nego samo mjere zabrane.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE