• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Rezolucija direktan atak na budućnost Srpske"

Autor SRNA

Predsjednik Vlade RS Željka Cvijanović rekla da je Vlada u stalnim konsultacijama u vezi sa sjednicom Savjeta bezbjednosti UN o britanskoj rezoluciji o Srebrenici. Danas sjednica Vlade RS.

 Cvijanović: Rezolucija direkatan atak na budućnost Srpske Izvor: mondo.rs
Izvor: mondo.rs

Premijer Republike Srpske Željka Cijanović izjavila je danas da je Srpska dobila uvjeravanja da u Savjetu bezbjednosti UN neće biti usvojena britanska rezolucija o Srebrenici.

"Imamo komunikaciju sa više partnera u inostranstvu od kojih smo dobili ovakva uvjeravanja. Važno je da se razumije poruka iz Srpske i Srbije da ova rezolucija nikome ne donosi ništa dobro i da će izazvati trajna oštećena, koja, ukoliko ovaj dokument bude usvojen, neće biti moguće ispraviti", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Čelincu.

Ona je istakla da je ova rezolucija udar na minimalnu šansu da BiH profunkcioniše na nekim osnovnim principima.

"Ovaj dokument je koncipiran da izvrši udar na budućnost Republike Srpske, da je obezvrijedi i osujeti u daljem kretanju, te da joj onemogući da razvija institucije i svoj politički, ekonomski i adminstrativni kapacitet", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da su se građani Srpske teško borili za njeno stvaranje.

"Kao Vlada Srpske apsolutno stojimo iza onoga što znači civilizacijska vrijednost. Pokazujemo poštovanje prema svim žrtvama, ali ne želimo da bude donesen bilo kakav akt kojima treba da se stavi omča nama ili bilo kome drugom", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je britanska rezolucija o Srebrenici bila jedna od tema zajedničke sjednice Vlada Srpske i Srbije, kojoj su prisustovali i predsjednici Republike Srpske i Srbije.


"Nama je od samog početka jasan cilj ove inicijative i zato smo bezbroj puta upozorili da ona neće pomoći BiH, već će joj odmoći i učiniti da evidentno unutrašnje nerazumijevanje postane još veće", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da rezolucija definitivno predstavlja direktni atak na budućnost Republike Srpske i da je koncipirana tako da nas onemogući da dalje razvijamo svoje institucije i promovišemo naše pravo na slobodu i pravo na stav.

"Da je riječ o civilizacijskim vrijedostima i dostignućima da se iskaže poštovanje prema žrtvama i njihovim porodicama mi ne bismo imali nikakvu zadršku po pitanju bilo koje rezolucije", istakla je Cvijanovićeva i dodala da u ovom slučaju nije riječ o tome, nego da se radi o nečemu sasvim drugome, a to je da se kroz jedan politički akt svjetske zajednice obezvrijedi Republika Srpska, da se označi, žigoše, da se zaustavi u svom daljem kretanju.

Prema njenim riječima, BiH je ionako opterećena teškim ratnim naslijeđem, a sve ove godine nije uspjala da izgradi unutrašnje povjerenje, te bi ova rezolucija uništila i najmanju šansu da se to desi u budućnosti.

"Nadam se da će ljudi koji danas budu glasali, razumjeti da je upravo to poruka svega ovog. Ovo je poruka koja dolazi od nas, da se time uništava i šansa za budućnost BiH, a da su građani Republike Srpske itekako svjesni da ona predstavlja direktni atak na njihove živote i budućnost njenih institucija", istakla je Cvijanovićeva.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE