• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mišić: Ne treba nam novi zakon o radu

Autor SRNA

Savez sindikata RS smatra da će novi zakon o radu, ukoliko bude donesen, sigurno smanjiti postojeća radnička prava, i da Republici Srpskoj nije potreban novi već dosljedno poštivanje postojećeg zakona, izjavila je Ranka Mišić.

Mišićeva je nakon sastanka sa liderom SDS-a Mladenom Bosićem i šefom poslaničkog kluba ove stranke u Narodnoj skupštini Vukotom Govedaricom rekla da Reformska agenda za BiH u svim segmentima štiti investitora, što nije dobro za radnike i penzionere.

"Nismo nimalo naivni i znamo da se ovdje ne radi samo o novom zakonu o radu, već o setu zakona koji će smanjiti prava svih kategorija na koje se odnose", rekla je Mišićeva, navodeći da donošenje novog zakona o radu povlači donošenje i novih zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, stečaju, štrajku, javnom okupljanju, dječijoj i zdravstvenoj zaštiti, posredovanju u zapošljavanju i zaštiti na radu.


Ona je izrazila bojazan da je ovo jedan od veoma teških trenutaka za radnike i građane u Republici Srpskoj, ocijenivši da se rješenja nalaze na sasvim drugom mjestu, a ne u dijelovima Reformske agende koji se odnose na privredu i tržište rada.

Mišićeva je rekla da sa predstavnicima Saveza sindikata nije razgovarao niko ni iz resornog ministarstva niti iz Vlade Republike Srpske.

Ona je rekla da je Zakon o radu u FBiH donesen na vrlo mučan i nedemokratski način po hitnom postupku i da Vladi Srpske i resornom ministarstvu ne treba da padne na pamet da se ponaša na takav način u tehničkom smislu.

"Ovdje se radi o istom mentoru, a to su Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka. Gdje god su oni kreirali reforme ta zemalja nije izašla iz krize, što je razlog više da ne vjerujemo da su zakoni koje oni kreiraju u interesu čovjeka, a ne kapitala", upozorila je Mišićeva i dodala da sindikat nikada neće pristati na priču koja stečena prava umanjuje.

Mišićeva je rekla da će sindikat do kraja dana dobiti odgovore i ostalih parlamentarnih stranaka o terminima održavanja narednih sastanaka.

Lider SDS-a Mladen Bosić izjavio je da ova stranka neće podržati nijedno zakonsko rješenje koje se tiče prava radnika u čijem donošenju nije učestvovao i sindikat.

On je dodao da je SDS uopšteno glasala za Reformsku agendu, koja je deklarativni dokument i iz koje ne proizlazi kakva će biti rješenja u Zakonu o radu, ali da podržava reforme koje će donijeti promjene u Republici Srpskoj i BiH.

"Žao mi je što reforme ne proizlaze iz svijesti lokalne vlasti da stvari treba mijenjati, nego da dolaze usljed pritisaka i potreba za novim kreditim za koje vlast veže svoj opstanak i zato i imamo situaciju da se zakoni nameću sa strane, a nisu plod unutrašnjeg dogovora", poručio je Bosić.

Prema njegovim riječima, potrebno je da dođe do dubokih reformi u svim segmentima društva Republike Srpske.

"Slažem se da ovdje postoji problem sa funkcionisanjem pravne države jer ni postojeća zakonska rješenja nisu do kraja implementirana, a prioritet u odnosu na donošenje novog zakona o radu bilo je stvaranje pravne države i borba protiv kriminala i korupcije", rekao je Bosić. 

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

zena-zmaj

treba nam novi glavni sindikalac

MONDO REPORTAŽE