• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Korupcija velika prijetnja za BiH

Autor SRNA

Iako je u prošloj godini zabilježeno smanjenje krivičnih djela korupcije u BiH u odnosu na prethodne godine, široko rasprostranjene koruptivne aktivnosti, posebno sistemska korupcija, i dalje predstavljaju veliku prijetnju za BiH.

Prema podacima Ministarstva bezbjednosti BiH, u toku 2014. godine policijske agencije u BiH registrovale su ukupno 454 krivična djela, što je u odnosu na 2013. godinu smanjenje za 6,19 odsto, dok je za korupcijska krivična djela ukupno prijavljeno 668 lica.

Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, te ovlaštenja u privredi preovladavaju kao najčešća korupcijska krivična djela u BiH.

U 2014. godini registrovano je 298 takvih krivičnih djela zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja, te ovlaštenja u privredi, što predstavlja čak 43,6 odsto svih korupcijskih krivičnih djela.

Krivična djela primanja i davanja dara i drugih oblika koristi čine devet odsto od ukupnog broja korupcijskih djela, a zatim slijede i druga krivična djela - protiv poslovanja i bezbjednosti platnog prometa, te krivična djela iz oblasti poreza i carina.

U toku 2014. godine provedeno je 12 policijskih akcija s ciljem sprečavanja korupcijskih krivičnih djela, a izdvajaju se akcije kodnog naziva "Gold", "Koverta" i "Tref dva", prilikom kojih su uhapšeni i službenici Uprave za indirektno oporezivanje, Granične policije, te policijski inspektor.

Posebno značajnu prijetnju za BiH, upozorava Ministarstvo bezbjednosti, predstavlja sprega organizovanog kriminala i korupcije, s obzirom na to da je većina kriminalnih grupa posredstvom razgranate mreže već izgradila čvrste pozicije u različitim strukturama i nivoima vlasti.

Agencije za zaštitu zakona registrovale su brojne modalitete i slučajeve zloupotrebe službenog položaja, među kojima su odavanje informacija o akcijama bezbjednosnih struktura BiH pojedinim bezbjednosno interesantnim grupama i licima, pomaganje pri prikrivanju ili uništavanju kompromitujućih dokaza te davanje informacija o inspekcijskim kontrolama koje provodi poreska uprava.

Zabilježeni su i niz različitih zloupotreba u vezi sa carinjenjem robe, pružanje informacija lokalnim krijumčarima o rasporedu patrola policije na terenu, te o terminu i lokaciji najpogodnijoj za ilegalno prebacivanje robe preko granice, obezbjeđivanje nesmetanog prevoza preko određenih destinacija i slično.

U Informaciji o stanju bezbjednosti navodi se da naročito zabrinjavaju podaci do kojih je došla Obavještajno-bezbjednosna agencija /OBA/ BiH da je jedan broj nosilaca kriminalnih aktivnosti uspio da davanjem mita u novcu i drugim vrijednostima pridobije i pojedine nosioce izvršne i sudske vlasti.

Na taj način oni su uspjeli da stvore uslove da i u nekoj fazi otkrivanja i dokazivanja počinjenih djela uspijevaju prikriti ili barem minimizirati štetne posljedice tih djela, teret i presude svedu na minimalne ili zloupotrebom dvojnih državljanstava i drugih pravnih mogućnosti o kojima ih takođe upoznaju korumpirani službenici u potpunosti izbjegnu sankcije.

Podaci OBA ukazuju da i kada izvršioci krivičnog djela korupcije budu poslati na izdržavanje zatvorske kazne, neki od njih u kazneno-popravnim ustanovama pronalaze načine da preko korumpiranih službenika isposluju različite pogodnosti i da dalje, skoro nesmetano, upravljaju nelegalnim poslovima. U pojedinim slučajevima, osuđenicima je bio omogućen unos i konzumiranje narkotika u kazneno-popravnim ustanovama.

Pojedina ovlaštena službena lica uključena su i u realizaciju nezakonitih poslova za lica iz kriminalnog miljea i to ucjene, iznude i kamatarenje, navodi se u Informaciji koju bi na sjednici iduće sedmice trebalo da razmatraju poslanici u Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

U informaciji se ističe da koruptivne aktivnosti nisu samo pokušaji da se obezbijedi neka nepripadajuća pogodnost, već gotovo uvijek završavaju uspjehom po inicijatora korupcije i sa odgovarajućom kompenzacijom za onog koji je određenu pogodnost inicijatoru nezakonito obezbijedio.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE