• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OHR dao Mostaru "posljednju šansu"

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je da će iskoristiti svoja bonska ovlaštenja ukoliko Mostar do 5.oktobra ne dobije gradonačelnika.

 OHR dao Mostaru "posljednju šansu" Izvor: MONDO

Incko je nakon sastanka sa stranakama koje učestvuju u Gradskom vijeću Mostara potvrdio da postoji i mogućnost tehničke intervencije na mostarskom statutu koje pretpostavljaju i tajno glasanje, ali i tzv. prostu većinu u trećem krugu izbornog procesa.

Naglasio je da se Savjet za provođenje mira (PIK) i ambasadori o tim detaljima još nisu bavili, ali da će se o Mostaru već u petak, 2. septembra, razgovarati na sjednici PIK-a.

Mostarski gradonačelnik bira se iz reda gradskih vijećnika, dvotrećinskom većinom 24 od 35 vijećnika, odnosno u trećem krugu, natpolovičnom većinom od 18 glasova. Prosta većina bi podrazumijevala izbor kandidata sa većim brojem glasova.

"Ja bih, kao visoki predstavnik međunarodne zajednice i evropski predstavnik, zaista želio da se to rješenje nađe ovdje u Mostaru, a ne negdje u Sarajevu, recimo u mojoj kancelariji. Možda ću dati političarima još neko dodatno vrijeme, ali poslije 4. oktobra taj pritisak će biti možda i malo veći, jer kad ulazimo u drugu godinu, to su zaista signali koji nisu dobri'', rekao je Incko.

On je poručio da ga o potezima koje će načiniti za Mostar treba pitati sredinom oktobra, ako do tada domaće vlasti ne izaberu gradonačelnika.

Iako su na sastanku bili najavljeni lokalni zvaničnici stranaka koje učestvuju vlasti, u razgovorima su učestvovali predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, zamjenik predsjednika HDZ-a 1990, Martin Raguž i predsjednik Gradskog odbora SDA Zijo Hadžiomerović.

"Ne vidim nijednog razloga zašto bi Mostar bio grad slučaj, odnosno zašto izborni zakon BiH ne bi vrijedio za Mostar i to je ono što sam ja tražio da Kancelarija OHR-a uistinu uradi'', rekao je Čović.

On je dodao da će ovih dana ponovo biti pokrenuta inicijativa za razgovore sa SDA i njenim predsjednikom Sulejmanom Tihićem.

"Nadam se da možemo ponovo doći jako blizu, jer smo nekad bili završili pregovore o Mostaru'', rekao je Čović.

U SDA takođe su za izmjene, ali to bi prema njihovom planu bila ponovna uspostava šest opština.

Sindikati Gradske uprave i institucija koje se finansiraju iz budžeta prijete blokadom grada nakon 30. septembra, kada ističe oduka o privremenom finansiranju.

Mostar je 359 dana bez gradonačelnika.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE