• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NSRS: Bez direktnog prenosa nema rasprave

Poslanici SDS-a, SRS RS i PDP napustili sjednicu NSRS jer RTRS direktno ne prenosi zasjedanje.

 NSRS: Bez direktnog prenosa nema rasprave Izvor: MONDO

Narodna skupština Republike Srpske (RS) nastavila je u utorak sjednicu razmatranjem Nacrta zakona o oduzimanju imovine stečene izvršenjem krivičnog djela.

Poslanici SDS-a, SRS RS i PDP napustili su sjednicu Narodne skupštine i neće učestvovati u razmatranju ovog nacrta zakona i Konsolidovanog izvještaja o izvršenju budžeta RS za prvih šest mjeseci ove godine, jer raspravu o ove dvije tačke dnevnog reda Radio-televizija RS (RTRS) neće direktno prenositi.

Nastavak rada parlamenta RS kasnio je više od dva časa, zbog sjednice Kolegijuma parlamenta RS koja je u međuvremenu održana na zahtjev opozicionih stranaka koji su tražili direktan TV prenos razmatranja ove dvije tačke dnevnog reda.

Šef Poslaničkog kluba SDS-a Borislav Bojić rekao je da je na Kolegijumu Narodne skupštine RS usaglašeno da se dvije od 44. tačke dnevnog reda direktno prenose putem RTRS-a, i to Nacrt zakona o oduzimanju imovine stečene izvršenjem krivičnog djela i Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta RS za prvih šest mjeseci ove godine.

Bojić kaže da poslanici SDS-a neće učestvovati u radu skupštine tokom razmatranja ove dvije tačke dnevnog reda.

Predsjednik NSRS Igor Radojičić ocijenio je da takav stav nije dobar, te da parlament mora da radi i kada ima i kada nema prenosa i da svoju zakonodavnu i kontrolu ulogu ostvaruje i kada ima i nema medijsko praćenje.

Na sastanku šefova poslaničkih klubova u Narodnoj skupštini Republike Srpske i rukovodstva RTRS-a dogovoreno je da će parlament uoči svake sjednice dostaviti ovoj medijskoj kući glavne teme dnevnog reda, rekao je Radojičić.

On kaže da bi RTRS trebalo samostalno da procijeni šta će da prenosi sa pojedinih zasjedanja i dodao da će ovaj dogovor biti primjenjivan od naredne sjednice.

"Postigli smo dogovor koji poštuje nazavisnost i RTRS-a i Narodne skupštine RS. Mi ćemo, kada budemo utvrđivali svaku sjednicu i njen dnevni red reći šta smatramo da su težišne teme i RTRS-u uputiti mišljenje, koji bi trebao samostalno da procijeni šta treba prenositi. To bi trebalo da funkcioniše od naredne sjednice", rekao je Radojičić.

Radojičić je istakao da je u toj komunikaciji potrebno utvrditi određena pravila i procedure i dodao da do sada, tokom 14 godina, RTRS i Narodna skupština "nisu ukrstili koplja".

On je dodao da je RTRS pokazao spremnost da pod određenim uslovima svoj signal ustupi i drugim elektronskim medijima.

"Zatražili smo da RTRS definiše koji su to uslovi, tehnički, autorski i dali su to čak materijalni ili komercijalni, pod kojim bi i drugim TV kućama bio dostupan signal, koji emituje RTRS", rekao je Radojičić.

Osim Radojičića, sastanku su prisustvovali su šefovi poslaničkih klubova u Narodnoj skupštini RS i direktor RTRS-a Dragan Davidović sa urednicima ove medijske kuće.

(Srna / MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE