• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko čeka ruski stav!?

Visoki predstavnik očekuje zvaničan stav Rusije u slučaju „Elektroprenos BiH“, piše „Press RS“.

 Incko čeka ruski stav!? Izvor: MONDO

Šef OHR Valentin Incko, i pored podrške koju je dobio za odluke u vezi sa „Elektroprenosom", želi da smiri strasti, jer sjednici PIK-a nije prisustvovao ruski ambasador u BiH Aleksandar Bocan Harčenko, navodi ovaj list.

Izvor „Pressa RS“ je rekao da je predstavnik Rusije izrazio rezervu prema stavovima koji su iznijeti na sastanku PIK-a.
Analitičari ocjenjuju da je izostanak ruskog stava u vezi sa „Elektroprenosom" jedan od razloga zbog kojih je Incko „povukao ručnu" i zasad ne razmišlja o bilo kakvim radikalnim koracima u ovom slučaju.

To je vidljivo i iz nedjeljnog saopštenja OHR-a u kojem se tvrdi da odluke visokog predstavnika ne zadiru u vlasničku strukturu.

Politički analitičar Nenad Stevandić kaže da odluke PIK-a koje su donesene bez ruske podrške i ignorisanjem njihovih stavova nemaju preveliku snagu, ističući da ruski predstavnik u PIK-u nije potpisao posljednja dva kominikea ovog tijela, koja su bila prilično nepovoljna po RS.

„ Rusija ima vlastite političke i ekonomske interese na ovom prostoru i mora da ih štiti. U svakom slučaju, uvjeren sam da je Rusija reagovala poslije Inckove i Gregorijanove odluke u vezi sa ’Elektroprenosom ", a da mi to uopšte ne znamo. Ruska diplomatija je suptilna i prefinjena i njihovi ambasadori ne udaraju šakom od sto, jer kada to urade, onda to znači rat“, kaže Stevandić.

Sagovornik „Pressa RS“ iz kancelarije EUSR-a u Sarajevu tvrdi da je i Valentin Incko pristalica dijaloga i da smatra da je dogovorom strana unutar te kompanije moguće riješiti sva sporna pitanja.

Ovaj diplomata, koji je u petak prisustvovao sjednici Upravnog odbora PIK-a, tvrdi da su ambasadori, upravo na insistiranje Valentina Incka, u zajedničkoj izjavi ostavili prostor za dogovor Sarajeva i Banjaluke.

„Primjetićete da se u toj izjavi nigdje ne upotrebljava formulacija ’kršenje Dejtonskog sporazuma’, što bi bio signal za djelovanje visokog predstavnika prema vlastima RS, već ublaženi termini ’ozbiljno i direktno osporavanje’. Međutim, Incko je dobio zeleno svjetlo i za radikalnije mjere, pogotovo ako Narodna skupština RS u srijedu potvrdi zaključke Vlade kojima se odbacuju odluke visokog predstavnika u vezi sa „Elektroprenosom".

Ali, dok god postoji i minimalna šansa da entiteti postignu dogovor, Incko neće preduzimati nikakve nove korake u vezi s ovim pitanjem“, rekao je sagovornik „Pressa RS“

Vlada RS odbila je da prihvati odluke OHR-a u vezi sa kompanijom „Elektroprenos", smatrajući da je njima promijenjen način odlučivanja u Upravnom odboru preduzeća, gdje će odluke moći da se donose prostom većinom, što ne odgovara interesima RS, te da se zadire i u samu vlasničku strukturu kompanije.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE