• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Španija bi, što prije, povukla trupe iz BiH!

Španija je na zasjedanju ministara odbrane u Geteborgu zatražila da se što prije utvrdi rok za postepeno povlačenje trupa iz BiH.

 Španija bi, što prije, povukla trupe iz BiH! Izvor: MONDO

To je  saopštila španska ministarka odbrane Karme Chakon, koja je istakla da evropske trupe u BiH, u kojima Španija ima svoje vojnike od 1992, ubuduće više ne treba da djeluju kao snage koje sprovode zadatke na terenu.

Ministarka Čakon je, na završenom sastanku ministara odbrane EU, naglasila da vlada u Madridu to traži već neko vrijeme, podvukavši da vojna misija EU u BiH mora da se završi.

Zadatak Eufora bi se ubuduće sveo na savjetodavne zadatke vladi BiH i školovanje oficira bosanskohercegovačkih oružanih snaga.

Šef Vojnog komiteta EU, francuski general Anri Banteža je, na zasjedanju ministara odbrane evropske dvadesetsedmorice, stavio do znanja da je "bezbjednosna situacija u Bosni dobra".

General Banteža upozorio je da je politička klima u BiH "prava noćna mora" i ocijenio da zato posao Evropske unije u toj zemlji mora biti da se "spriječi zaoštravanje političkih tonova".

"Ako Savet ministara EU odluči da te snage (Eufor) preobrazi u neku misiju bez izvršnih zadataka, onda takva odluka mora biti donesena uz mnoga jemstva", predočio je čelnik Vojnog komiteta EU.

Ministri odbrane EU još ranije su razmatrali mogućnost da snage Eufora sa 2.300 svedu na oko 200 vojnika, s tim što bi se, u slučaju potrebe, u Bosnu uputila pojačanja.

Eufor bi imao mali štab u Sarajevu i preko timova za vezu I osmatranje bi nadzirao cijelu teritoriju BiH. Takodje bi Eufor i dalje pomagao delovanju Haškog suda u Bosni, uključujući hapštenje optuženih za ratne zločine.

Glavna tema neformalnog zasedanja ministara odbrane EU bila je da se utvrdjivanje načina za bolju koordinaciju i šire mogućnosti upotrebe snaga za brzo reagovanje evropske dvadesetsedmorice,takozvanih "borbenih grupa".

Takve odlično opremljene i obučene snage od oko 3.000 vojnika svakog semestra obezbjedjuje naizmjenično jedna grupa zemalja EU, ali dosad još nisu bile iskorišćene za "borbene operacije". (Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE