• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko političarima: Bez negativne retorike!

Visoki predstavnik pozdravio sastanak Dodik-Mujezinović, poziva političare da bez negativne retorike riješe problem oko "Elektroprenosa BiH".

 Incko političarima: Bez negativne retorike! Izvor: MONDO

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko pozdravlja činjenicu da je održan sastanak vlasnika "Elektroprenosa BiH" i poziva političare iz oba entiteta da se urgentno i konstruktivno angažuju na rješavanju problema i uzdrže od negativne retorike i takvih izjava, saopšteno je iz OHR-a.

Incko je posebno zadovoljan što su premijeri Federacije BiH Mustafa Mujezinović i Republike Srpske Milorad Dodik razgovarali tokom vikenda, prije svega, o pitanju "Elekroprenosa BiH" i ohrabruje premijere da nastave dijalog radi rješavanja otvorenih pitanja i stvaranja uslova za neometan rad ove kompanije.

"Sa strane visokog predstavnika postoji spremnost da stanje miruje i da se stvori prostor i vrijeme za dijalog, dogovor i rješenje kojim se osigurava nesmetan rad `Elektroprenosa BiH`. Ako bi FBiH i RS bile spremne da nastave dijalog i postignu takvo rješenje, to bi sigurno imalo pozitivan odjek u međunarodnoj zajednici", navodi se u saopštenju.

Iz OHR-a ističu da bi "visoki predstavnik u tom smislu razmotrio svoje buduće odluke po ovom pitanju".

U saopštenju se naglašava da je visokom predstavniku drago da su premijeri spremni da se sastanu u svojstvu Skupštine akcionara "Elektroprenosa BiH" i da, između ostalog, razmotre i mogućnost da se u razgovore uključi i Evropska komisija.

Incko smatra da samo konstruktivnim dijalogom i postupanjem u dobroj namjeri dva premijera mogu doći do rješenja u interesu građana cijele BiH, a time i ispuniti očekivanja međunarodne zajednice, čime će dati svoj doprinos napretku BiH na evropskom putu.

Visoki predstavnik pozdravlja što direktor "Elektroprenosa BiH" Dušan Mijatović "nastavlja da ispunjava svoje obaveze u ovoj kompaniji".

Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik izjavio je da je na sastanku sa federalnim premijerom Mustafom Mujezinovićem postignuta saglasnost da predsjednik Skupštine akcionara "Elektroprenosa BiH" zakaže sjednicu Skupštine na kojoj bi bila razmatrana otvorena pitanja u vezi funkcionisanja ove kompanije.

"Mi iz Srpske smatramo da visoki predstavnik mora da stavi van snage svoje odluke u vezi ove korporacije, jer nisu u skladu sa direktivama EU i da nakon toga ljudi mogu da vrše svoje aktivnosti na pripremi Skupštine", rekao je Dodik poslije sastanka.

Visoki predstavnik je 18. septembra nametnuo zakone kojim se reguliše rad ove kompanije, a Vlada RS odbacila je te odluke kao zadiranje u vlasničke odnose i kršenje prava akcionara, koja štite međunarodne norme.

Vlada RS utvrdila je prošle sedmice 14 zaključaka koji se odnose na zakone koje je nametnuo visoki predstavnik u oblasti elektroenergetskog sektora, a u kojima se naglašava da se ne prihvata da se mijenja način odlučivanja i uvodi princip proste većine u "Elektroprenosu BiH".

Na zahtjev Vlade RS sutra će u Banjaluci biti održana posebna sjednica Narodne skupštine RS na kojoj će poslanici razmatrati Informaciju o zakonima koje je pokušao da nametne visoki predstavnik za BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE