• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Bošnjački veto bio nepotreban

Autor SRNA

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio da vjeruje da će odluka Ustavnog suda RS potvrditi da nema ugrožavanja nacionalnog interesa nijednog naroda i omogućiti stupanje na snagu odluke o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Dodik je naveo da je bošnjački veto na odluku o referendumu bio napotreban jer se ne ugrožava nacionalni interes nijednog naroda već, naprotiv, dozvoljava izjašnjavanje o nekim pitanjima.

"Ne želeći da prejudiciram odluku, a imajući u vidu moje razumijevanje situacije, mogu samo da kažem da je zahtjev Bošnjaka da se odluka stavi pred Ustavni sud bio nepotreban. Poštujući procedure, danas smo došli do toga, a Sud će odlučiti", izjavio je Dodik u Stanarima.

Dodik očekuje da će se već sutra ili u petak, 11. septembra, strukturalni dijalog pokazati da li ima šanse.

"Tražimo brza rješenja. To ne mogu biti rješenja sa kojim će se odugovlačiti. Mi nismo nijednog trenutka rekli da nećemo održati referendum, ali jesmo potvrdili da smo spremni da u strukturalnom dijalogu pokušamo naći rješenje za ono na šta je odgovor trebalo dati referendum", poručio je Dodik.

On je podsjetio da se o evidentiranim problemima u pravosuđu još prije četiri godine razgovaralo sa visokim predstavnikom za spoljnu politiku EU Ketrin Ešton.

Dodik je poručio da pokušaj da se kroz strukturalni dijalog nametne bilo kakvo jačanje institucija BiH predstavlja kršenje Ustava i neće moći proći.

On kaže da se u naredna dva ili tri dana treba dati šansa strukturalnom dijalogu, koji treba da pruži jasne elemente dogovora o tome šta treba učiniti.

Strukturalni dijalog o reformi pravosuđa u BiH trebalo bi da bude nastavljen sutra u Briselu.

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu Republike Srpske trebalo bi danas da razmatra zahtjev Kluba Bošnjaka za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa zbog odluke o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 15. jula odluku o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Prema odluci Narodne skupštine Republike Srpske, referendumsko pitanje glasi "Da li podržavate neustavno i neovlašćeno nametanje zakona od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske?".

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE