• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH napravila veliki iskorak

BiH je od maja do septembra napravila veliki iskorak na ispunjavanju uslova iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima sa zemljama EU.

 BiH napravila veliki iskorak Izvor: MONDO

Ovo pokazuju rezultati istraživanja koje je proveo centar "Populari" u okviru projekta Evropske inicijative za stabilnost (ESI).

BiH je dobila maksimalnu ocjenu iz bloka jedan (bezbjednost dokumenata), bloka dva (ilegalna migracija i readmisija) i bloka četiri (spoljni odnosi i temeljna prava), dok je nešto lošija ocjena za blok tri (javni red i bezbjednost), rezultatima su istraživanja koje prenosi ''Glas Srpske''.

Ukupna ocjena za BiH iznosi 1,25, pri čemu je po ovom sistemu ocjenjivanja maksimalna ocjena jedan.

ESI navodi da je trebalo pet dugih godina za početak obećanih razgovora, te da je u međuvremenu Makedonija i službeno postala kandidat za EU, dok je neprestano naglašavan status "potencijalne kandidature" Albanije, BiH, Crne Gore i Srbije.

U ESI-ju ističu da podnošenje zahtjeva za dobijanje šengenske vize zahtijeva puno vremena, novca i stresa.

U izvještaju se podsjeća da je EU prošle godine utvrdila listu zahtjeva koje je neophodno ispuniti i ustanovila konkretne Mape puta za svaku zemlju, a nagrada za ispunjenje tih zahtjeva je mogućnost putovanja bez viza.

Cilj ESI projekta "Bijela šengenska lista" je doprinos ukidanju viznih ograničenja za zapadni Balkan, a projekat zahtjeva da taj proces bude transparentan.

Evropski parlament u srijedu o viznoj liberalizaciji BiH i Albaniji

Komitet za građanske slobode i unutrašnju politiku Evropskog parlamenta u srijedu će raspravljati o izvještaju izvjestioca ovog parlamenta Tanje Fajon koja u ovom dokumentu traži da se BiH i Albaniji ukinu vize čim ispune uslove Evropske komisije, bez dodatnih procedura, javio je dopisnik Srne iz Brisela.

"Potpuno podržavam stav Evropske komisije da se ne smiju snižavati standardi za liberalizaciju viznog režima o kojima smo se dogovorili u `mapi puta` niti da se smiju kažnjavati one zemlje koje su standarde već ispunile", rekla je Tanja Fajon.

Ona je naglasila da će ovako BiH i Albaniji biti omogućeno da sustignu ostale zemlje, a neće se gubiti dragocjeno vrijeme.

U njenom nacrtu izvještaja ističe se da će "ekstra vrijeme", odnosno razlika u liberalizaciji viznog režima između ostalih zemalja zapadnog Balkana i BiH i Albanije "biti politički teška", zbog čega bi bilo poželjno naći fleksibilnije rješenje.

"Ovako bismo poslali jasan signal u ove dvije zemlje: čekamo na vas, vi morate podstaći vaše vlade da upornim radom nadoknade sopstvene greške i kašnjenja i da daju isti kvalitet kao i susjedne zemlje. Istovremeno, EU daje sve od sebe da vam pomogne na tom putu, ali insistirajući na zajedničkim standardima'', ističe se u nacrtu izvještaja.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE