• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH ispunila obaveze iz Mape puta

Predsjedavajući Savjeta ministara Nikola Špirić rekao da su ispunjene sve obaveze za uslove iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

 BiH ispunila obaveze iz Mape puta Izvor: MONDO

Ističući da je Savjet ministara BiH od njegovog posljednjeg obraćanja pred Parlamentarnom skupštinom BiH uradio veliki dio posla, Špirić je na konferenciji za novinare u Sarajevu nakon 100. sjednice Savjeta ministara u ovom sazivu naveo šta je sve učinjeno da bi se moglo reći da je ova institucija ispunila sve uslove iz Mape puta.

On je naveo da su utvrđeni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku, Prijedlog zakona o agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, te pripremljeni su i usvojeni Strategija za borbu protiv organizovanog kriminala, Strategija za borbu protiv korupcije i Akcioni plan za provođenje ove strategije za period od 2009. do 2014. godine i Strategija reintegracije pravilnika po osnovu sporazuma o readmisiji.

"Na današnjoj sjednici usvojili smo Strategiju za spriječavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti i pripadajući akcioni plan za period od 2009. do 2013. godine. Usvojili smo državni akcioni plan borbe protiv zloupotrebe opojnih droga u BiH, primijenili standarde za razmjenu informacija sa Evropskim centrom za monitoring droga i ovisnosti, i redovno provodimo Akcioni plan za borbu protiv trgovine ljudima" - istakao je Špirić.

Prema njegovim riječima, usvojen je migracioni profil BiH, donesena odluka o obavezi dostavljanja statističkih podatakao o migracijama i međunarodnoj zaštiti, uspostavljen i pušten u rad Informacioni sistem za migracije, te privedeni kraju radovi na izgradnji druge faze migracionog centra.

On je naglasio da je Savjet ministara BiH usvojio i niz sistemskih mjera kako bi 15. oktobra institucije svih nivoa vlasti bile spremne za početak izdavanja biometrijskih pasoša, korištenjem poboljšanog sistema dokumenata u koji su uključeni svi organi iz tzv. lanca identiteta.

"Od jula ove godine u BiH je izdato više od 41 000 pasoša prema biometrijskim standardima. Svi nadležni organi u lancu izdavanja biometrijskih pasoša usvojili su antikorupcijske programe i izveli obuke na terenu" - naglasio je Špirić.

Prema njegovim riječima, zaključen je sporazum o saradnji svih institucija koje učestvuju u integrisanom upravljanju granicom, donesena odluka o instituciji koja je nadležna za upravljanje graničnim prelazima, izgradnju i održavanje graničnih prelaza.

Uspostavljen je zajednički centar za analizu rizika za integrisano upravljanje granicom, te usvojeni svi podzakonski akti i pravilnici o azilu.

"Usvojena su tri pravilnika kojima se uređuje oblast izdavanja putnih dokumenata za izbjeglice, lica bez državljanstva i strance. Uspostavljeni su odnosi sa Eurojusom, Europolom i u potpunosti uspostavljena funkcionalna Agencija za zaštitu ličnih podataka" - rekao je Špirić.

On je naveo da je na današnjoj sjednici Savjeta ministara BiH usaglašen Sporazum o uspostavljanju sistema elektronske razmjene podataka iz evidencije policijskih tijela i tužilaštava kojima je utvrđeno da će server za razmjenu podataka biti smješten u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH u Sarajevu.

Špirić je naglasio da je BiH, prema ocjenama mnogih, u ovom trenutku ostvarila podjednako dobre rezultate u provođenju Mape puta kao i Srbija i Crna Gora kada su u maju dobile zeleno svjetlo iz Evropske komisije.

"To nisu samo ocjene Savjeta ministara BiH, nego se to navodi i u izvještaju Evropske inicijative za stabilnosti koja je napravila realan pregled učinjenih stvari u BiH. Šef Delegacije Evropske komisije govorio je u Briselu da smo ispunili više od 90 odsto obaveza ne znajući da će Savjet ministara BiH danas da završi taj posao"- naglasio je Špirić, dodajući da je danas dobio čestitke od međunarodnog predstavnika u BiH Valentina Incka.

Prema njegovim riječima, kad se govori o ispunjavanju uslova za liberalizaciju viznog režima , jedno su zakoni, drugo strategije, a treće akcioni planovi.

"To je proces. Ono što je normativno-pravno trebalo, mi smo završili. Provođenje strategija i akcionih planova negdje će trajati četiri, a negdje pet godina. To će biti proces koji će da bude praćen od institucija i tijela u Briselu" , pojasnio je Špirić. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE