• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"OHR vlada kao neproglašenim protektoratom"

Predjsednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je da OHR posljednjih godina vlada BiH kao neproglašenim protektoratom.

 "OHR vlada kao neproglašenim protektoratom" Izvor: MONDO

Obraćajući se poslanicima na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS na kojoj se razmatra Informacija o zakonima koje je visoki predstavnik za BiH pokušao da nametne 18. septembra 2009. godine, premijer RS Milorad Dodik rekao je da protektorat nikada nije proglašen, jer bi to značilo poništavanje Dejtonskog sporazuma, i stavilo bi van snage aneks 4 kao Ustav BiH.

"Proglašenje protektorata podrazumijevalo bi i odgovornost protektora za cjelokupno stanje, odnose i rezultate takve strane uprave", naveo je Dodik.

On je dodao da je svih ovih godina, mimo izborne volje građana i mimo ustavnih institucija BiH i entiteta, OHR-ova struktura djelovala na mnoge načine, bilo direktnim nametanjem propisa, smjenom funkcionera ili drugim vidovima vršenja ničim ograničene vlasti.

Dodik je ocijenio da sa OHR-om i institucijama BiH koje nisu konstituisane na ustavan i zakonit način, traje agonija BiH, koja se time sve više udaljava od prijeko potrebnog međunacionalnog povjerenja i osvarivanja zajedničkih interesa, radi izgradnje zajedničke budućnosti.

Visoki predstavnik nametnuo je 18. septembra Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osnivanju kompanije za prenos električne energije u BiH, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prenosu, regulatoru i operatoru sistema električne energije u BiH, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o električnoj energiji RS, Zakon o izmjenama i dopunama zakona o električnoj energiji FBiH.

Vlada RS prošle sedmice utvrdila 14 zaključaka u vezi sa nametnutim zakonima u oblasti elektroenergetskog sektora, u kojima ističe da ne prihvata mijenjanje načina odlučivanja u "Elektroprenosu BiH".

Informaciju o ovim zakonima danas u Banjaluci razmatra Narodna skupština RS na posebnoj sjednici. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE