• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Burna rasprava zbog slučaja Jurišić

Predstavnički dom parlamenta BiH dva sata od početka sjednice nije usvojio dnevni red.

 Burna rasprava zbog slučaja Jurišić Izvor: MONDO

Neizvjesno je kada će to uraditi budući da je prijedlog da se u dnevni red uvrsti informacija o kršenju ljudskih prava Ilije Jurišića, koji je u Srbiji osuđen za zločin nad Tuzlanskom kolonom 1992. godine, izazvala burnu raspravu.

Poslanik SDP BiH Denis Bećirović zatražio je da se u dnevni red uvrsti ova tačka, prijeteći da je 200 000 građana Tuzle, Jurišićevih sugrađana, spremno da blokira institucije BiH u slučaju da one ne uzmu u razmatranje ovog slučaja.

Poslanici iz Republike Srpske burno su reagovali na ovaj prijedlog protestujući što poslanici iz Federacije BiH nisu bili dosljedni i tražili zaštitu Srba kojima je pod optužbom za ratni zločin suđeno u Srbiji i drugim zemljama.

Lazar Prodanović iz SNSD-a založio se za individualizaciju zločina, ističući da ne može da shvati da neko napad na Tuzlansku kolonu i ubistvo 51 čovjeka u njoj, samo zato što su Srbi ili pripadnici JNA, smatra herojstvom.

"Moraćete priznati da je neko kriv za ovaj zločin nad nedužnim ljudima", poručio je Prodanović.

Poslanik SNSD-a Slavko Jovičić podsjetio je da iz BiH nije bilo reakcija na suđenje Zvorničkoj grupi u Beogradu, a odsustvo reakcija iz Republike Srpske na to suđenje on je obrazložio nemiješanjem u rad pravosudnih institucija.

Navodeći imena više Srba koji su procesuirani i osuđeni u inostranstvu, nezavisni poslanik Momčilo Novaković je rekao da Bećirovićeva inicijativa nije iskrena, dok je šef Kluba poslanika SNSD Drago Kalabić ocijenio da se sve inicijative SDP-a svode na ukidanje Srbije.

Kalabić je reakcije iz FBiH na presudu Jurišiću uporedio i sa reakcijama na oslobađanje bivšeg predsjednika RS Biljane Plavšić, ističući da nekima nije dovoljno ni to što je neko osuđen i odslužio kaznu.

Poslanik SNSD-a Slavko Jovičić podsjetio je da iz BiH nije bilo reakcija na suđenje Zvorničkoj grupi u Beogradu, iako su tom prilikom izrečene drastične kazne.

Poslanik SDA Beriz Belkić ustvrdio je da suđenje Jurišiću u Beogradu predstavlja povredu suvereniteta BiH.

"Odakle pravo nekome ko je involviran u rat u BiH da uzima pravdu u svoje ruke", dodao je Belkić.

Prekidajući raspravu o Bećirovićevoj inicijativi poslanicima se obratio predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić kako bi ih upoznao da je Savjet ministara danas ispunio sve obaveze iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE