• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Holandija dostavila materijale Karadžiću

MIP Holandije obavijestilo je Haški tribunal da je bivšem predsjedniku RS Radovanu Karadžiću predat dio materijala za odbranu.

 Holandija dostavila materijale Karadžiću Izvor: MONDO

U dopisu Ministarstva se ne precizira o kom materijalu je riječ, već se samo kaže da su u pitanju prvi rezultati pretrage, te da će sav pronađeni materijal biti dostavljen preko pravnog savjetnika.

Ukoliko bude dodatnih zahtjeva, Holandija će na njih hitno odgovoriti, ali će tražiti dodatnih šest sedmica za pretragu, stoji u dopisu.

U Tribunalu je danas objavljen i odgovor Hrvatske, koja je tražila dodatno vrijeme za pretragu
zbog velike količine traženog materijala.

U odgovoru SAD navodi se da su one već predale veliki broj dokumenata i omogućile da visoki vladini zvaničnici budu intervjuisani, te da Karadžićev zahtjev za izdavanje obavezujućih naloga za predaju dokumenata "predstavlja prilično iznenađenje."

Iz Ambasade SAD u Hagu rečeno je još da su se, od dana kada je Karadžić predao svoj zahtev, zvaničnici SAD susreli sa njegovim pravnim savetnikom Peterom Robinsonom, te da je došlo do napretka.

Sam Robinson je rekao da neće biti daljih preciznijih zahtjeva njegovog klijenta, kažu iz američke Ambasade.

Vlada Švedske je, prema dopisu ambasadora Hansa Magnusona, obavila opsežnu pretragu arhiva vladinih kancelarija i drugih ševdskih agencija koje bi mogle imati informacije koje se odnose na ubistva na pijaci Markale u Sarajevu, 5. februara 1994. i 28. avgusta 1995. godine.

Navodi se da su i švedske oružane snage tražile informacije u nacionalnim arhivima koje čuvaju dokumente o jedinicama koje su bile smještene u BiH u vreme ubistava ili godinu dana kasnije, ali da, koliko je do sada utvrđeno, nema informacija koje su tražene u podnesku optuženog.

Karadžić je od većeg broja država tražio da mu se dostave materijali kojima može da se potvrdi da su za ubistva na Markalama odgovorne muslimanske, a ne srpske snage.

On je tražio i da mu se dostave informacije o nelegalnoj dostavi oružja Armiji BiH, koje je, kako ističe, dopremljeno preko aerodroma u Tuzli, a zatim dostavljeno muslimanskim snagama u tadašnjoj zaštićenoj zoni Srebrenica.
Odbrana nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića zatražiće od Haškog tribunala da izda obavezujući sudski nalog za BiH i sve ostale zemlje, ako ne odgovore na zahtjev za dostavljanje tražene dokumentacije o ratu u BiH.

''Za one zemlje koje uopšte nisu odgovorile, kao i za one koje su reagovale negativno, tražićemo da im Haški tribunal izda obavezujući nalog, uključujući i BiH, ako ne odgovori'', rekao je Srni jedan od Karadžićevih pravnih savjetnika beogradski advokat Goran Petronijević.

On je istakao da BiH ima obavezu saradnje sa Haškim tribunalom, u skladu sa zakonom koji je sama donijela, kao i sve zemlje koje su bile u sukobu u regionu bivše Jugoslavije.

''Posebno tu obavezu ima BiH, gde su bili najveći sukobi, a sa druge strane ona je pod posebnim međunarodnim režimom. Sve što Haški tribunal traži, odnosno sve što svaki učesnik u postupku traži, oni bi morali da dostave direktno odbrani ili tužilaštvu, a ako to ne učine, onda će to učiniti uz obavezujući sudski nalog'', rekao je Petronijević.

Obavezujući sudski nalog, dodao je Petronijević, može da za sobom povlači određene reperkusije prema državi, institucijama ili licima koji ne postupe po sudskom nalogu.

''U slučaju da BiH ne dostavi tražena dokumenta ni poslije sudskog naloga, onda treba da sledi diplomatski pritisak međunarodne zajednice'', naglasio je Petronijević.

Na zahtjeve Karadžića upućene prema najmanje 27 zemalja da mu se dostave potrebna dokumenta, do sada je, dodao je on, pozitivno odgovorila trećina zemalja, druga trećina je saopštila da to nije u mogućnosti da učini, a treća trećina ništa nije odgovorila.

Petronijević nije odbacio mogućnost da odbrana Karadžića kontaktira nekadašnjeg predsjednika RS Biljanu Plavšić po njenom povratku iz zatvora u Švedskoj, ali napominje da se prvo mora vidjeti kakav će biti njen status i da li će joj to dozvoliti Haški tribunal. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE