• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Referendum zbog Inckovih odluka?

Premijer Dodik najavio referendum u slučaju bilo kakvih rješenja nametnutih od strane visokog predstavnika koja nisu u interesu RS.

 Referendum zbog Inckovih odluka? Izvor: MONDO

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da se članovi Upravnog odbora "Elektroprenosa BiH" iz RS neće povući iz ovog tijela, ali da neće učestvovati u njegovom radu, navodeći da  visoki predstavnik nema pravo da nameće zakone i da će RS, u slučaju da on nametne bilo kakvo rješenje koje nije u interesu Srpske, raspisati referendum o tome.

"Raspisaćemo referendum i neka narod kaže da li prihvata nametnuta rješenja ili ne prihvata", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, odgovarajući na pitanje šta će se desiti u slučaju da visoki predstavnik nastavi nametati zakone.

Dodik rekao je da nijedan propis vezan za "Elektroprenos BiH" nisu donijeli akcionari i da su svi nametnuti.

"Sve je nametnuto. Kako je moguće da se imovina koja je vlasništvo entiteta reguliše zakonom na nivou BiH. Kako je moguće da se donese Statut ili Poslovnik o radu, bez saglasnosti akcionara", upitao je Dodik u izjavi novinarima u Banjaluci.

On je zaključio da je sve što je urađeno učinjeno protivno evropskim direktivama, koje je visoki predstavnik pogrešno tumačio.

Vlada Republike Srpske opredijeljena je da nakon provođenja zakonom propisanih procedura, ukoliko se ne obezbijedi funkcionisanje "Elektroprenosa BiH", osnuje preduzeće za prenos električne energije u RS, s ciljem obezbjeđenja uslova za kontinuirano obavljanje djelatnosti prenosa električne energije na prostoru RS, kao i zaštite svojih vlasničkih prava.

"Uslov za nastavak razgovora o uređenju odnosa u kompaniji i nastavljanje obavljanja osnovne djelatnosti za predstavnike RS je poništenje svih odluka o donošenju zakona, kao i naloga supervizora za Brčko distrikt", ističe se u Informaciji Vlade RS o zakonima koje je pokušao da nametne visoki predstavnik za BiH 18. septembra, o kojoj danas raspravljaju poslanici u Narodnoj skupštini RS.

Vlada RS i dalje izražava spremnost da razgovara o svim otvorenim pitanjima i mogućnostima za rješavanje ovih problema na principima zaštite RS kao akcionara u zajedničkom preduzeću, a koji će dovesti do funkcionisanja kompanije.

"Ukoliko ovi uslovi ne budu ispunjeni, ostaje realna mogućnost dogovora akcionara oko likvidacije kompanije, te formiranja sopstvenih prenosnih kompanija koje bi pokrivale prostor elektroprivrednih preduzeća", zaključuje se u Informaciji Vlade RS.

Vlada RS napominje da se nakon poništavanja odluka supervizora za Brčko distrikt stvaraju uslovi za nastavak razgovora i ispunjenje minimalnih uslova koji RS garantuju zaštitu interesa kao manjinskog akcionara, a to su usklađivanje Statuta sa sadašnjim zakonom, promjena organizacije Kompanije tako da nova organizacija ima tri operativna područja u granicama bivših elektroprenosa u BiH sa sjedištima u Banjaluci, Sarajevu i Mostaru čije granice ne prelaze entitetske linije.

U Narodnoj skupštini  poslanici su, nakon izlaganja predsjednika Vlade RS i predsjednika RS Milorada Dodika i Rajka Kuzmanovića, počeli raspravu o Informaciji o zakonima koje je pokušao da nametne visoki predstavnik za BiH 18. septembra. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE