• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prekinuta posebna sjednica, nastavak u četvrtak

Posebna sjednica o Informaciji o zakonima koje je pokušao da nametne visoki predstavnik 18. septembra biće nastavljena u četvrtak u 10 sati.

 Prekinuta posebna sjednica, nastavak u četvrtak Izvor: MONDO

Na početku cjelodnevne rasprave poslanicima Narodne skupštine RS su se obratili predsjednik RS Rajko Kuzmanović i premijer Milorad Dodik, koji je predložio Narodnoj skupštini da usvoji zaključak prema kojem će parlament zakazati javno izjašnjavanje o zakonima, ukoliko visoki predstavnik nastavi sa pokušajima nametanja i prvođenje nepravnih akata koji se odnose na elektroenergetski sistem.

Dodik je parlamentu predložio i zaključak u kojem se navodi da se "u tom slučaju svi predstavnici RS u zajedničkim organima BiH, povlače iz rada tih organa zbog toga što ne mogu davati podršku upravljanju BiH od nezakonite OHR-ove vlasti i onih koji to podržavaju".

Šef Kluba poslanika PDP-a Branislav Borenović rekao je da ova stranka smatra da Narodna skupština treba da zatraži od svih izabranih i imenovanih funkconera RS i predstavnika parlamentarnih stranaka iz RS da povuku svoje potpise sa svih dokumenata koji mogu biti predmet ugrožavanja ustavnog poretka i dvoentitetske orgnaizacije RS i BiH, sa RS u potpunom organizacionom i teritorijalnom kapacitetu definisanim Dejtonskim ugovorom.

"Da bismo bili ubijeđeni u ozbiljne namjere Vlade RS i SNSD-a da je zaista spreman da ovaj posao uradimo do kraja u skladu sa Dejtonom i Ustavom, tražićemo da budu usvojeni naši zaključci", naveo je Borenović.

On smatra da parlament Srpske treba da sačini informaciju kojom se utvrđuje spisak svih lica iz RS, koja su smijenjena odlukama visokog predstavnika, te da utvrdi tačne posljedice tih odluka po njihov radno-pravni status i druge eventualne posljedice, koje su proizašle iz ovih odluka.

Spomenka Stevanović iz DNS-a rekla je da RS mora iskoristiti sva pravna sredstva u zaštiti svojih interesa i izvršiti analizu svih nametnutih odluka.

"Moramo argumentima natjerati visokog predstavnika da još jednom razmisli o svom postupku, jer je moguće da u trenutku donošenja zakona nije imao dovoljno informacija", smatra Stevanovićeva.

Poslanik SNSD-a Gordana Dukić rekla je da je ovo situacija u kojoj su demokratska načela pogažena i da je nemoguće podržati nametnute odluke koje su pokušaj otuđenja nečije imovine.

"Ne možemo ih podržati i tako pomagati suicid RS", kazala je Dukićeva, dodavši da BiH mora da počiva na dogovoru, razgovorima i kompromisu.

Ramiz Salkić iz SDA smatra da nije dobro kada se bilo kome bilo šta nameće, ali da je BiH velika ukrštenica koju je teško razriješiti.

"Mnogi neće zadugo moći odgonetnuti ko je kome šta namentuo i ko živi pod nametnutim okolnostima", kazao je Salkić.

Poslanik Stranke za BiH Muharem Murselović rekao je da su u vladinoj Informaciji zamijenjene teze, kako to odgovara Vladi RS i da je suština tog dokumenta da je visoki predstavnik prekoračio svoja ovlašćenja, te da niko nema pravo da nameće zakone.

Šef poslaničkog kluba SDS-a Borislav Bojić rekao je da Narodna skupština treba da štiti interese RS i pozvao predsjednika RS Rajka Kuzmanovića da kao autoritet, koji obezbjeđuje političko jedinstvo u RS, utvrdi stavove koje će poštovati institucije Srpske, te da to čini i premijer RS.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić zakazao je nastavak rasprave o Informaciji o zakonima koje je pokušao da nametne visoki predstavnika za BiH 18. septembra za četvrtak u 10 časova. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE