• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH predaje zahtjev za članstvo u NATO

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić u petak će u Briselu zvanično predati zahtjev BiH za Akcioni plan za članstvo u NATO.

 BiH predaje zahtjev za članstvo u NATO Izvor: MONDO

S tim u vezi u srijedu je predsedavajući Komšić komandantu NATO štaba u Sarajevu generalu Sabato Erikou predao kopiju zahtjeva, koju će uručiti generalnom sekretaru NATO Andersu Fogu Rasmusenu.

General Eriko je čestitajući na jednoglasnoj odluci Predsjedništva BiH da formalno preda zahtev naglasio kako to pokazuje "jaku predanost BiH za pristup NATO".

Eriko je rekao da članstvo u NATO predstavlja kompletan paket, da je BiH zadovoljila neke od uslova MAP, ali da postoji još niz zadataka koje treba ispuniti u budućnosti.

General je naglasio kako je obaveza NATO štaba u Sarajevu da pruži podršku BiH u napredovanju ka Alijansi, kao i da realizacija obaveza iz MAP nije samo zadatak i odgovornost Predsjedništva BiH, ministarstava odbrane i spoljnih poslova, već svih ministarstava u državi.

Predsjedavajući Predsedništva Komšić je ponovio kako su strateški ciljevi BiH ulazak u NATO i Evropsku uniju (EU) i da tu nema nikakve dileme.

Komšić je naglasio da je BiH svjesna svih obaveza koje joj predstoje i da je država spremna da izvršiti te obaveze.

"Iako postoje određene politike koje BiH pokušavaju da prikažu kao neuspješnu zemlju, predaja Akcionog plana za članstvo u NATO jedna je od mjera uspješnosti BiH", rekao je Komšić.

Komšić je dodao da NATO prije svega znači sigurnost, ali i značajan politički momenat, koji znatno može doprinijeti ulasku BiH u EU.

"Svako osporavanje puta Bosne i Hercegovine ka NATO-u i Evroskoj uniji otvara mogućnost za nestabilnost u regionu, te da je i iz tog razloga predaja naše aplikacije za MAP izuzetno važna", zaključio je Komšić. (Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE