• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Egiptolog odlučivao u "Elektroprenosu“?

Generalni direktor "Elektroprenosa BiH" Dušan Mijatović još prošle godine ukazivao na brojne probleme u funkcionisanju kompanije.

 Egiptolog odlučivao u "Elektroprenosu“? Izvor: MONDO

Optužio je za to nezavisnog člana Upravnog odbora Seliju Vajteker, koja je donijela ključne odluke za kuću, bez uvažavanja primjedbi predstavnika Republike Srpske.

Mijatović je u pismu upućenom šefu delegacije Evropske komisije u BiH Dimitrisu Kurkulasu u martu 2008. godine, a koje je u posjedu "Glasa Srpske", naveo da je Vajtekerova tvrdila da je ona nadležna i odgovorna za proces formiranja kompanije.

Nametanjem svojih odluka Vajtekerova je stvorila tromu, nefunkcionalnu i neizbalansiranu kompaniju kakva ne postoji nigdje u svijetu, smatra Mijatović.

Mijatović je u pismu upozorio da je evidentna entitetska podjela u upravi kompanije, UO i Odboru za reviziju kod donošenja svih važnijih odluka, pri čemu se zbog većinskog učešća članova iz Federacije BiH odluke donose preglasavanjem na štetu RS.

On je istakao da je Odbor za reviziju postao mjesto prijava za sve poteze koje provode članovi uprave iz RS, koji svoje odluke, čak na osnovu laži, donosi preglasavanjem člana iz RS.

"Kompanija je funkcionisala dok je nezavisni član UO nametao odluke u ime Skupštine akcionara i UO da bi po prestanku njegove nadležnosti problemi u funkcionisanju kompanije došli do punog izražaja", konstatovao je Mijatović.

Mijatović je podsjetio Kurkulasa da je u BiH prenosna mreža vlasništvo entiteta, a ne BiH i da se to mora poštovati.

"Vlada RS, kao jedan od akcionara, pokrenula je aktivnosti na zaštiti svojih interesa i predložila konkretne principe i mjere za prevazilaženje spornih pitanja, nadajući se da će i drugi akcionar (FBiH) prepoznati ovu dobru namjeru za prevazilaženje spornih pitanja radi poboljšanja rada kompanije. Ovi principi i mjere jednako štite oba akcionara", naveo je Mijatović.

Selija Vajteker kao nezavisni član UO "Elektroprenosa" donosila je samostalno ključne odluke o njegovom funkcionisanju, iako za to nije imala kvalifikacije, jer je po obrazovanju egiptolog.

O problemima u funkcionisanju "Elektroprenosa BiH" Dimitrisu Kurkulasu u aprilu 2008. godine pisali su i stručnjaci Ministarstva privrede, energetike i razvoja RS.

"Selija Vajteker još jednom pokušava da zanemari primjedbe akcionara RS i umanji njegova prava, ostajući uporno na liniji svojih ranijih stavova i odluka koje je nametnula protiv volje i na štetu RS i koji su stalni uzrok problema u radu komisije", naveli su eksperti resornog ministarstva RS.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE