• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tadić "iskulirao" Incka?

Beograd stao iza odluka RS, koji ne pristaje na ucjene međunarodne zajednice i novo oduzimanje nadležnosti Srpskoj, piše "Press RS".

 Tadić "iskulirao" Incka? Izvor: MONDO

U "rat" najisturenijih predstavnika međunarodne zajednice u BiH i premijera RS Milorada Dodika uključila se i Srbija, koja je podržala odluku Vlade i Skupštine Srpske da ne prihvate Zakon o „Elektroprenosu BiH", koji je nedavno nametnuo šef OHR-a Valentin Incko.

Prema saznanjima "Pressa", u pokušaju da spriječi Dodika i Skupštinu RS da usvoje zaključke o „Elektroprenosu" i zaprete referendumom u slučaju novih pritisaka i nameta, Incko je pokušao da apeluje na predsjednika Srbije Borisa Tadića da utiče na premijera Srpske da „ne prenagljuje".

"Incko je u srijedu grozničavo telefonom zvao Tadića, koji je bio u posjeti Sloveniji. Kada ga je, najzad, iz četvrtog pokušaja dobio i rekao mu da bi bilo dobro da smiri Dodika kako se situacija u BiH ne bi radikalizovala, Tadić je visokom predstavniku mirno saopštio da on razume njegovu zabrinutost, ali da i šef OHR-a treba da razume u kakvoj situaciji se nalaze srpski narod i RS. Predsjednik Srbije Incku je rekao da je Beograd za dosljedno poštovanje Dejtonskog sporazuma, kao i prava i interesa svih naroda u BiH. Tadić je istakao da više ne smije da bude nikakvih pomjeranja u odnosu na izvorni Dejton, kao što je do sada bio slučaj. Takođe, on nije propustio da naglasi da će Beograd, kao i do sada, braniti prava i interese srpskog naroda i Republike Srpske, koja proizilaze iz Dejtonskog sporazuma", tvrdi dobro obavešteni politički izvori lista.

Međutim, da se uprkos ovom i sličnim razgovorima koji su vođeni na različitim nivoima situacija ne smiruje i da institucije RS ne misle da „podviju rep" pred novim diktatom međunarodne zajednice, potvrđuje i odluka Skupštine RS o zakazivanju referenduma u slučaju da visoki predstavnik nastavi da nameće zakone i insistira na njihovom sprovođenju.

Poslanici NS RS usvojili su zaključke u kojima se, doduše, nigde eksplicitno ne pominje riječ referendum, već „javno izjašnjavanje".

Osim toga, parlament je usvojio još jedan zaključak u kojem se kaže da će se, ako visoki predstavnik nastavi da pokušava sprovoditi pomenute zakone, svi predstavnici RS u zajedničkim organima povući iz rada tih organa jer „ne mogu da daju podršku upravljanju BiH od strane nezakonite OHR-ove vlasti i onih koji to podržavaju".

Politički posmatrači procjenjuju da nova radikalizacija u BiH neće biti lako smirena i da će kriza potrajati najmanje šest do osam nedjelja, pošto se pretpostavlja da će pritisci na RS i njenog premijera rasti. Prema saznanjima Pressa RS, uskoro će se u cijelu priču uključiti i Vašington, koji ne želi da odustane od namjere da „disciplinuje" Dodika i centralizuje BiH na štetu Srpske.

"Ni Rusija još nije rekla šta misli o novim odlukama OHR-a, zbog čega nas čeka vruća politička jesen", tvrdi izvor "Pressa RS".

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE