• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prevoznici o poskupljenju: I 10 feninga je previše

Autor mondo.ba

Na najave poskupljenja goriva prevoznici u RS žestoko su reagovali. Iako su im iz Vlade poručili da litar goriva neće biti skuplji za 25 već za 10 pfeninga, poručuju, i to je previše.

Prevoznici kažu da su raspoloženi za pregovore sa nadležnima, a ne urode li plodom, spremni su i da blokiraju ulice.

“Smatramo da je to nepromišljen potez Vlade Republike Srpske i da će tim potezom svim prevoznicima staviti omču oko vrata. Prevoznici od ovog što rade ne žive, nego preživljavaju”, rekao je predsjednik Uduženja prevoznika RS Nikola Grbić, prenosi ATV.

Prevoznici smatraju da Vlada, povećanjem akcize na gorivo, želi da zakrpi rupe u budžetu. Iz Vlade

 su im ranije poručil da bi tim novcem krpili rupe na putevima, ali i gradili nove.

U Ministarstvu saobraćaja priznaju da godišnje preduzeće “Putevi” od akcize na gorivo inkasira 47 miliona maraka, a za održavanje magistralnih i regionalnih puteva potrebno je do 53 miliona. Zbog toga se za izgradnju novih puteva moraju zaduživati. A zbog ranijeg zaduženja kod EBRD-a od 150 miliona evra za izgradnju autoputa BL-Doboj, prevoznici su dobili još jednu lošu vijest.

“Preporuka EBRD je bila da povećamo akcize sa 10 feninga po litri goriva za autoputeve na 15 i to smo mi prenijeli na sastanku sa prevoznicima”, rekla je Nataša Kostić, pomoćnik ministra saobraćaja i veza za drumski saobraćaj RS.

Prevoznicima se ni ta vijest nije dopala. Sumnjaju da novac od akciza uopšte odlazi na održavanje puteva u Srpskoj. Da je tako, poručuju, ne bi vozili najgorim drumovima u regionu.

Iz resornog Ministrastva im uzvraćaju da je to njihova subjektivna ocjena i su domaći putevi u solidnom stanju. Posebno se hvale autoputem Banjaluka-Gradiška koji je za pola godine donio dobru zaradu.

Tokom proteklih šest mjeseci kroz naplatne rampe u Jakupovcima prošlo je više od 750.000 vozila. Time su “Autoputevi Srpske” zaradili više od 1,74 miliona maraka. Međutim, taj novac već je praktično potrošen jer će nadležni njime vraćati kredite koji su digli za izgradnju ove infrastrukture.

Za prevoznike je to dovoljan dokaz da država, povećanjem nameta na gorivo, pokušava da vrati dugove. Ništa kažu nisu učinili da spriječe stvaranje monopola na domaćem tržištu dok na svjetskom barel nafte nikada nije bio jeftiniji. Povećanje akcize, upozoravaju, neće samo osjetiti samo prevoznici, već i građani jer bi time mogle da poskupe i brojne životne namirnice.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE