• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvojeni zaključci o zaštiti ustavnog položaja RS

Autori mondo.ba Autori SRNA

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je noćas zaključke u vezi informacije Vlade RS o ustavnom položaju RS i zaštiti njenih interesa na nivou zajedničkih institucija BiH.

Narodna skupština Republike Srpske prihvatila je na posebnoj sjednici zaključke klubova poslanika SNSD, DNS-SRS i SP kojima, između ostalog, od predstavnika iz Srpske u zajedničkim institucijama BiH zahtijeva da pokrenu sve neophodne aktivnosti u cilju otklanjanja postojećih ili potencijalnih negativnih efekata po Srpsku.

U zaključcima u vezi sa dokumentom Vlade Republike Srpske "Ustavni položaj Republike Srpske i zaštita njenih interesa na nivou zajedničkih institucija BiH", parlament zahtijeva od izabranih i imenovanih lica sa teritorije Republike Srpske u institucijama BiH da ostvaruju neposrednu komunikaciju sa institucijama Srpske po svim pitanjima koja su predmet djelovanja institucija BiH, a koja se tiču ustavnog položaja, nadležnosti, te političkih, ekonomskih i drugih interesa Srpske.

Parlament Srpske ove sosbe obavezuje da prije usvajanja odluka i zakonskih rješenja obavezno zatraže mišljenje nadležnih odbora Narodne skupštine o pitanjima koja su od interesa za Srpsku.

Jedan od zaključaka je da Narodna skupština obavezuje Vladu Srpske da je najmanje jednom godišnje informiše o realizaciji ovih zaključaka, te da u slučaju, kada procijeni da je došlo do štetnog djelovanja institucija BiH po ustavnu poziciju i interese Srpske, zatraži stav Narodne skupštine.

Vlada se obavezuje i da u roku, ne dužem od 90 dana, dostavi prijedlog izmjena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske kojima bi bila utvrđena odgovornost za neovlašteni prenos nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH, odnosno uzurpiranje nadležnosti Srpske od institucija BiH.

Narodna skupština obavezuje Vladu da, bez odlaganja, o svakom zatraženom pitanju dostavi stav i mišljenje izabranim i imenovanim licima sa teritorije Republike Srpske u institucijama BiH. Parlament Srpske konstatuje da je Republika Srpska jedinstven i nedjeljiv ustavno-pravni entitet i da isključivo institucije Srpske mogu zastupati Republiku Srpsku, u skladu sa Ustavom i zakonom.

Prihvaćen je i zaključak Kluba poslanika Slobodnog demokratskog srpskog kluba po kojem Narodna skupština obavezuje sve predstavnike iz Republike Srpske u zajedničkim organima BiH da, koristeći sve pravne mehanizme i demokratske norme, zaštite stečeno državljanstvo bivšim državljanima Republike Srpske Krajine koji su nakon protjerivanja iz Hrvatske, po završetku rata 1995. godine, stekli državljanstvo Republike Srpske, odnosno BiH.

Narodna skupština nije prihvatila zaključke klubova poslanika SDS-SRS Republika Srpska, PDP, NDP i poslaničke grupe Napredna Srpska kojima parlament Srpske osuđuje tendencioznu, neargumentovanu i politički ostrašćenu retoriku prema predstavnicima Srpske u zajedničkim institucijama BiH i zahtijeva od Vlade Srpske da odmah prekine ovakvu praksu.

Drugi zaključak koji nije usvojen odnosio se na to da parlament Srpske traži od Vlade, kao i od predstavnika Srpske u zajedničkim institucijama BiH, da odmah uspostave komunikaciju koja će biti zasnovana na međusobnom uvažavanju i poštovanju i ispunjavanju preuzetih obaveza iz usvojene Reformske agende.

Poslanici SDS, NDP, PDP, SRS Republike Srpske i Koalicije "Domovina" nisu učestvovali u izjašnjavanju o prihvatanju zaključaka jer nisu bili zadovoljni predloženim zaključcima.

Poslije cjelodnevne rasprave, koja je potrajala do dva časa iza ponoći, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić zaključio je rad posebne sjednice parlamenta Srpske.

On je za danas u 11.00 časova najavio Kolegijum Narodne skupštine, a potom u 12.00 časova početak redovne sjednice parlamenta.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

Juce je bas ono bilo klasicno "trla baba lan da joj prodje dan"

MONDO REPORTAŽE