• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đokić protiv fonda za investicije na nivou BiH

Petar Đokić rekao da je na današnjem sastanku lidera vladajuće koalicije u Republici Srpskoj zatraženo od predstavnika iz Srpske u organima na nivou BiH da odustanu od ideje formiranja takozvanog državnog fonda za investicije.

  Đokić je naglasio da je na sastanku ocijenjeno da bi osnivanje fonda bilo štetno po ekonomske interese Republike Srpske, te da je riječ o prenošenju nadležnosti Republike Srpske na nivo BiH.

On je rekao i da bi uzimanje novca Centralne banke od Savjeta ministara BiH bilo neovlašteno jer Centralna banka svoje prihode ostvaruje od djelatnosti koja se odvija u entitetima u organizaciji dvije vlade.

"U tom smislu cijenimo da je krajnje neodgovorno da se bilo ko iz Republike Srpske zalaže za rješenja kojima bi entiteti bili isključeni iz upravljanja sredstvima od Centralne banke BiH", rekao je Đokić na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon sastanka predsjednika SNSD-a, DNS-a i SP-a.

On je naglasio da bi eventualno odlučivanje Savjeta ministara BiH o tome u koje projekte i u kojim obastima novac treba da bude uložen dodatno zakomplikovalo i narušilo ionako složene odnose u BiH.

"Zato smo danas vrlo odlučni da upozorimo sve one nosioce vlasti, posebno pojedince koji su posljednjih dana istupali, a članovi su Savjeta ministara iz Republike Srpske, da na taj način najdirektnije nanose ekonomsku štetu Republici Srpskoj", rekao je Đokić, ističući da prije svega misli na bivše nosioce visokih funkcija u Republici Srpskoj – Mirka Šarovića i druge.

Đokić je naglasio da novac Centralne banke BiH u određenom procentu treba usmjeriti ka dvije vlade i dva entiteta kako bi oni njima upravljali.

"Kada imate svoju instituciju koja može da stvori novac, kao što je Centralna banka BiH, onda bi taj novac trebalo da usmjeri građanima koji ga najviše trebaju i tamo gdje živi problem – u opštinama, entitetima", rekao je Đokić.

Lider SP-a je naglasio da aktivnošću na osnivanju fonda za investicije pri Savjetu ministara BiH najdirketnije krši Ustav, Dejtonski sporazum i vrši prenošenje nadležnosti, te da bi najbolje bilo da se o ovom pitanju održi zajednički sastanak i dogovori rješenje koje bi zadovoljilo interese oba entiteta.

On je dodao da je na današnjem sastanku bilo riječi o nekoliko važnih pitanja, prije svega, onih koji se odnose na funkcionisanje institucija Srpske važnih za život građana.

"Govorili smo i o tome da je na sceni očigledno haranga protiv institucija i pojedinaca u Srpskoj i očekujem da će ta haranga biti proširena i na mene", rekao je Đokić, navodeći da je namjera takvih postupaka da se diskredituju lideri i stranke vladajuće koalicije u Srpskoj.

Na pitanje šta misli o inicijativi da se 2018. godine organizuju zajedno i lokalni i opšti izbori u BiH, Đokić je rekao da je stav SP-a od ranije da se spoje izbori i da je spreman da tu inicijativu podrži i sada.

"Krajnje je vrijeme da se izborni proces u BiH racionalizuje jer se mnogo novca i energije troši, izaziva se opšta društvenu konfuzija, te nanosi mnogo veća politička šteta izlaskom na izbore svake dvije godine nego što bi eventualno spajanje izbora moglo značiti minus demokratiji, kako to neki tvrde", zaključio je Đokić. 

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE