• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: BiH se treba vratiti originalnom Dejtonu

Autor mondo.ba

Milorad Dodik, predsjednik RS rekao je danas uoči dvodnevnog naučnog skupa "Dejtonski mirovni sporazum - dvadeset godina poslije" u Banjaluci, da se BiH treba vratiti originalnom Dejtonu, po kojem su nosioci državne vlasti entiteti.

Pojasnio je da to nije bio samo mirovni ugovor nego i sporazum koji je uključivao i dogovor o političkom sistemu, prenose "Nezavisne novine".

Dodik je rekao da je zahvaljujući nasilju Međunarodne zajednice danas u BiH imamo potpuno drugu stvarnost od onog što je bilo dogovoreno u Dejtonu.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o današnjoj izjavi Pedija Ešdauna da je referendum koji je najavila Republika Srpska jedna od najvećih prijetni mirovnom sporazumu i razvoju BiH, Dodik je rekao da je Ešdaun najveći kršitelj Dejtonskog sporazuma koji je zaradio nekoliko miliona evra na tome.

Pojasnio je da referendum nije prijetnja miru već da se radi o demokratskom izražavanju volje naroda.

Na skupu koji je organizovala Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske učestvuju članovi ANURS-a, predstavnici drugih akademija nauka i umjetnosti, te poznati pravnici, istoričari, politikolozi, analitičari i stručnjaci iz različitih naučnih oblasti, i to iz Rusije, Italije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, te Republike Srpske i Federacije BiH, najavljeno je iz ANURS-a.

U godini obilježavanja 20 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i vremenu kada je podvrgnut različitim tumačenjima i pokušajima prilagođavanja s ciljem ostvarivanja pojedinačnih političkih interesa, posebno je značajna naučna rasprava o sljedećim temama: Dejton i očuvanje mira u BiH; ustavnopravno uređenje; dosljedna primjena entitetskog uređenja; prenošenje entitetskih nadležnosti; uloga međunarodne zajednice (OHR i visoki predstavnik); organizacija i funkcionisanje pravosuđa, te pokušaj revizije ovog sporazuma, saopštili su iz ANURS-a.

Iz ANURS-a ističu da očekuju da će učesnici naučnog skupa svojim referatima i diskusijama doprinijeti afirmaciji osnovnih vrijednosti Dejtonskog mirovnog sporazuma i razvoju BiH kao zajednice dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Nakon održavanja skupa, ANURS će objaviti poseban zbornik radova u koji će biti uključeni svi referati izloženi na skupu.

Zbornik radova biće upućen svim institucijama u Republici Srpskoj i BiH, kao i međunarodnim organizacijama koje djeluju u BiH.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE