• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cjelokupna postava carinika optužena za korupciju!

Autor SRNA

Cjelokupna postava carinskih službenika na putničkom terminalu Aerodroma Sarajevo tereti se da je sticala nezakonitu imovinsku korist omogućavajući osobama oslobađanje od carine u zamjenu za novac ili druge oblike koristi.

 Sarajevo: 11 carinika na aerodromu optuženo za korupciju Izvor: Samir Cacan, mondo.ba

Izvor: Samir Cacan, mondo.ba

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu koja 11 carinskih službenika Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH tereti za koruptivna krivična djela, zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i sticanje protivzakonite imovinske koristi na Aerodromu Sarajevo.

Iz Tužilaštva BiH saopšteno je da je optužnica u predmetu kodnog naziva "Gold" sa najviše obuhvaćenih optuženih ovlaštenih službenih lica u postdejtonskoj BiH.


Optuženi su šef Carinskog terminala, kao i šefovi smjena u putničkom saobraćaju i carinici, odnosno cjelokupna postava carinskih službenika koji su radili na putničkom terminalu Aerodroma Sarajevo.

Optžnicom su obuhvaćeni Vehid Sadiković (56), zaposlen na poziciji šefa Carinske ispostave Aerodrom Sarajevo, te vođe smjene Zoran Lončar (63), Mensur Mašetić (63) i Taufik Šemdin (42), kao i carinici u ovoj ispostavi Maid Keč (51), Branka Tešić (59) i Muhamed Hanjalić (54).

Optuženi su i carinici Emir Čaušević (42), Zijad Hadžifejzović (38), Damir Burnazović (41), kao i Damir Dudo (43) zaposlen u Sektoru za sprečavanje krijumčarenja i carinskih prevara u UIO BiH.

Tužilaštvo BiH navodi da je sprovelo detaljnu i dobro osmišljenu istragu sa posebnim istražnim radnjama koje je sprovodila Granična policija BiH uz pomoć i asistenciju Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, pa su prikupljeni video-snimci inkriminišućih krivičnih djela vršenih u prostorima aerodroma koji nisu obuhvaćene standardnim video-nadzorom.

Carinski službenici optuženi su da su kao organizovana kriminalna grupa duži period zloupotrebljavali službeni položaj i ovlaštenja koja su im data u vršenju dužnosti, te su prilikom ulaska putnika u carinski prostor BiH sticali nezakonitu imovinsku korist, omogućavajući licima povoljniji tretman ili oslobađanje od carine prilikom carinjenja robe u zamjenu za novac ili druge oblike koristi.

Na ovaj način optuženi su stekli nezakonitu imovinsku korist, a Tužilaštvo BiH najavilo je da će u ovom predmetu tražiti oduzimanje protivzakonite imovinske koristi.

Optužnica ih tereti da su počinili krivična djela organizovanog kriminala, a u vezi sa krivičnim djelima zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i krivičnim djelima primanja dara ili drugih oblika koristi.

Ova optužnica pokazuje odlučnost Tužilaštva BiH da se zajedno sa policijskim i bezbjednosnim agencijama bori protiv svih oblika korupcije, a naročito protiv koruptivnih pojava u kojima su počinioci ovlaštena službena lica institucija, ističe se u saopštenju.

Uz optužnicu, Tužilaštvo BiH prilaže više desetina materijalnih dokaza i predlaže pozivanje 56 svjedoka i stručnih vještaka.

Optužnica će biti proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE