• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hipo banka: Neustavna konverzija u KM

Autor SRNA

Hipo Alpe Adria banka tvrdi da je Prijedlog zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u KM, koji je u parlamentarnu proceduru uputio hrvatski delegat Mario Karamatić, protivan principima vladavine prava i neustavan.

 Hipo banka: Neustavna konverzija u KM Izvor: Istock/Getty images
Izvor: Istock/Getty images

Banjalučka i mostarska uprava ove banke uputile su pismo Parlamentarnoj skupštini BiH u kojem iznose stav da bi ovaj zakon, ukoliko bude usvojen, proizveo štetne posljedice, ne samo za cjelokupan bankarski sistem BiH, nego i za BiH i poreske obveznike, te prouzrokovao dodatnu pravnu nesigurnost među stranim investitorima.

Uprave Hipo banaka u BiH vjeruju da parlament BiH, prema Ustavu, nema nadležnost za donošenje ovakve vrste zakona, jer je odlučivanje o sadržaju obligacionopravnih odnosa u nadležnosti entiteta, bez čije saglasnosti ne postoji ustavni osnov da parlament BiH donese predloženi zakon.

"Osim toga, ovo bi predstavljalo direktno miješanje zakonodavne u sudsku vlast. Zakonodavac bi praktično djelovao kao zastupnik interesa tužilaca, a istovremeno na sebe preuzeo ulogu sudske vlasti", objašnjavaju u Hipo banci.

Dodaju i da Prijedlog zakona promoviše povredu prava na imovinu i uvodi retroaktivnu primjenu zakona, čime se narušavaju temelji pravne sigurnosti, te da predstavlja klasičnu diskriminaciju u bankarskoj industriji narušavajući pravila o konkurenciji, odnosno takozvani princip "ravnopravne tržišne utakmice".

Iz Hipo banke navode i da su sve pravosnažne presude, kada je riječ o valutnim klauzulama, donesene u korist banaka što potvrđuje ispravnost primjene važećih zakona.

"Prijedlog zakona promoviše diskriminaciju građana/klijenata. Nudeći najniže, fiksne, kamatne stope samo pojedinim klijentima, znači da će drugi klijenti/građani biti lišeni ove prednosti, te nastaviti plaćati ionako znatno skuplje kredite sa valutnom kaluzulom u evrima", tvrde u Hipo banci.

Ističu i da Prijedlog zakona predstavlja brojne povrede prava garantovanih međunarodnim aktima, kao što su provizije Vašingtonske konvencije o zaštiti stranih investicija.

Napominjući da su ugovori o kreditima sa valutnom klauzulom u švajcarskom franku utemeljeni zakonom, iz ove banke naglašavaju da su banke pružale i da će pružati podršku svojim klijentima kojima je podrška potrebna da bi mogli da servisiraju svoje ugovorne obaveze.

"Svaki eventualni spor koji proizilazi iz ugovora o kreditu najbolje mogu riješiti ugovorne strane, banka i klijent, a u slučaju tužbe - nadležni sud", zaključuje se u saopštenju Hipo banke.

Iz Hipo banaka u BiH poručuju da nastoje na najbolji mogući način iznaći pragmatično i fer rješenje za sve klijente korisnike kredita sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima, te da su, kao i do sada, spremni nastaviti koordinaciju sa nadležnim institucijama, tijelima i regulatorima u vezi sa ovim pitanjem.

Komisija za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH podržala je danas Prijedlog zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u KM, koji je u parlamentarnu proceduru uputio hrvatski delegat Mario Karamatić.

Obrazlažući predloženi zakon kojim se predviđa da svi ugovori o kreditu u švajcarskim francima budu konvertovani u KM po kursu važećem na dan sklapanja ugovora, Karamatić je rekao da se banke nisu zaduživale u švajcarskim francima, niti su za te kredite imale pokriće u francima.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE