• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Optuženi za prevare u "Elektroprivredi RS"

Šuvaku i Ivančevićevu sumnjiče da su kao pripadnici zločinačkog udruženja oštetili "Elektroprivreda RS" i "Depot" za više od milion maraka.

 Optuženi za prevare u "Elektroprivredi RS" Izvor: MONDO

Specijalno tužilaštvo Republike Srpske (RS) podiglo je optužnicu protiv Mire Šuvaka i Mire Ivančević zbog sumnje da su organizovanim kriminalom oštetili javna preduzeća ''Elektroprivreda RS'' i ''Depot'' za više od milion maraka, saopšteno je iz ovog tužilaštva.

Šuvak i Ivančevićeva terete se da su, kao pripadnici zločinačkog udruženja, prevarom i falsifikovanjem isprava nezakonito obavili prenos i prisvojili više od milion maraka na štetu dvaju preduzeća, zajedno sa Milutinom Gajićem, Brankom Zelenikom i ostalim za sada nepoznatim licima.

Dervenćanka Mira Ivančević (51), uhapšena je u avgustu zbog sumnji da je pomogla Miru Šuvaku i Branku Zeleniki da prevare Balkan investment banku na štetu "Elektroprivrede RS". Osumnjičena je da je učestvovala u falsifikovanju naloga za isplatu novca sa računa EPRS na račun Mire Šuvaka.

Zelenika je uhapšen u maju i tereti se za organizatora zločinačkog udruženja koji je zajedno sa Šuvakom i još nekoliko lica nelegalno prenio 710.000 maraka sa računa "Elektroprivrede RS" na račun Šuvaka. Policija je Šuvaka identifikovala na osnovu snimaka nadzornih kamera koje su ga snimile 7. aprila kada je na šalteru NLB Razvojne banke u Banjaluci podigao novac.

Prema nezvaničnim informacijama, Šuvak je osumnjičen da je prevario još dvije banke u RS - banjalučku filijalu Nove banke i Unikredit banke za ukupno 300.000 maraka. Sa lažnim nalogom za isplatu 300.000 maraka sa računa preduzeća "Elektrokrajina" navodno je prevario Novu banku u Banjoj Luci. Na Šuvakov zahtjev taj novac je uplaćen na njegov račun u Unikredit banci. Novac je podigao i nestao.

Miroslav Šuvak policiji je dobro poznat kao prevarant i navodno u Tuzli ima svoje preduzeće "Miro komerc". Sumnja se da je ranije prevario i Rafineriju ulja iz Modriče za 40.000 maraka. U istragu o ovim prevarama uključena je i Agencija za istrage i zaštitu (Sipa).

Sva četiri do sada otkrivena pripadnika ove kriminalne grupe nalaze se u pritvoru, a Specijalno tužilaštvo RS nastavlja istragu na otkrivanju ostalih članova.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE