• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dan državnosti samo u FBiH

Autor mondo.ba

Dan državnosti BiH praznik je samo u Federaciji BiH. U Republici Srpskoj običan radni dan.

Na današnji dan prije 71 godinu, u Mrkonjić Gradu, na Prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) je potvrđen kontinuitet državnosti Bosne i Hercegovine.

Ovaj događaj se na teritoriji Federacije BiH obilježava kao praznik, dok se na prostoru Republike Srpske ovaj dan ne razlikuje od bilo kojeg drugog, običnog radnog dana.

U kući Jove Gašića u Mrkonjić Gradu 25. i 26. novembra održano je Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a kojem je prisustvovao 141 delegat iz svih krajeva BiH, od 173 delegirana. Na sjednici, koja je trajala duboko u noć, ZAVNOBiH je konstituisan kao opštepolitičko predstavništvo Narodno-oslobodilačkog pokreta BiH. Najpoznatiji dio rezolucije Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a je rečenica da BiH nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska već i srpska i hrvatska i muslimanska.

"Danas Narodi Bosne i Hercegovine kroz svoje jedino političko predstavništvo, Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine, hoće da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska, nego i srpska, i muslimanska i hrvatska, bude slobodna i zbratimljena Bosna i Hercegovina, u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost i jednakost svih Srba, Muslimana i Hrvata. Narodi Bosne i Hercegovine učestvovat će ravnopravno sa ostalim našim narodima u izgradnji narodne demokratske federativne Jugoslavije", stoji u rezoluciji Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a.

Na zasjedanju je izabrano 58 članova koji će predstavljati BiH na Drugom zasjedanju AVNOJ-a četiri dana kasnije. Istovremeno je konstituisano Predsjedništvo ZAVNOBiH-a, sastavljeno od 31 člana, sa dr. Vojislavom Kecmanovićem, ljekarom iz Bijeljine, kao predsjednikom.

Poruka dr. Vojislava Kecmanovića i danas stoji na kući koja je dobrano oštećena zubom vremena:

"Jedan od drugova reče mi danas: držimo nešto što nijedna porobljena zemlja na svijetu ne može da drži, a to je parlamentarno zasjedanje. Naša vojska i narod, i politika naših vođa zaista su ostvarili čuda... Fašisti su mislili da je Jugoslavija neko kukavičko kopile, da u njoj, ne živi duh slobode. Međutim, velike pobjede koje je za dvije i po godine ostvarila naša narodnooslobodilačka vojska pribavili su nam priznanje saveznika, a respekt od neprijatelja. Naša vojska, koja raste iz dana u dan, pokazuje danas čitavom svijetu da naši neprijatelji nisu uspjeli da uguše slobodarski i borbeni duh naših naroda".

Kuća izgrađena 1896. svoju je namjenu višestruko mijenjala, od trgovine, preko kafane do doma kulture. Odlukom Izvršnog vijeća SR BiH 1953. godine objekat je pretvoren u Muzej I zasijedanja ZAVNOBIH-a. Kuća je danas skoro potpuno devastirana o čemu svjedoče i fotografije.

Objekt od nemjerljivog značaja za istoriju BiH, proglašen i nacionalnim spomenikom, u fokusu je javnosti samo nekoliko dana uoči i na 25. novembar svake godine. Ostatak godine je prepušten na milost i nemilost vremenskim (ne)prilikama, što možda i najbolje govori o odnosu vlasti u RS-u, entitetu na čijem je teritoriju smješten. Ovaj dan će na tom prostoru biti sasvim uobičajan, bez istaknutih državnih obilježja dok će svi poslodavci, ustanove i organi uprave raditi.

Povodom Dana državnosti BiH, 25. novembra će biti položeno cvijeće kod Vječne vatre, na mezarju Kovači, kod Spomen-obilježja ubijenoj djeci Sarajeva i na Spomen-parku Vraca, a po protokolu Kantona i Grada Sarajeva u Narodnom pozorištu Sarajevo i u Vijećnici bit će održana akademija koja će biti posvećena Danu državnosti BiH.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović bio je u utorak jedini domaćin na prijemu u Sarajevu povodom 25. novembra, praznika koji se obilježava samo u FBiH.

Obraćajući se predstavnicima diplomatskog kora i političkog i kulturnog života iz Federacije BiH, Izetbegović je rekao da predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović odsutan, jer se priprema za današnji važan sastanak u Zagrebu u okviru inicijative Brdo-Brioni.

"U srijedu će Predsjedništvo BiH praznik obilježiti radno, jer imamo bitan sastanak sa kolegama iz regiona, potpredsjednikom SAD DŽozefom Bajdenom i predsjednikom Evropskog savjeta Donaldom Tuskom", rekao je Izetbegović.

Kao i ranijih godina jučerašnjem prijemu u Predsjedništvu BiH nije prisustvovao niko iz Republike Srpske.

Predsjednik Republika Srpske Milorad Dodik rekao je da ne postoji odluka o "danu državnosti BiH" za koju su glasala sva tri naroda u BiH, niti je Parlamentarna skupština usvojila zakon o praznicima, tako da 25. novembar nije, niti može biti zajednički praznik, posebno ne "dan državnosti".

"Sve dok se narodi u BiH ne dogovore o datumu koji će biti prihvatljiv za sve, 25. novembar kao takav obilježavaće se samo u jednom dijelu BiH", izjavio je Dodik Srni.

Predsjednik Srpske je ocijenio da insistiranje na "danu državnosti", koji to nije, doprinosi daljim podjelama u BiH i svi oni, uključujući i predstavnike takozvane međunarodne zajednice, koji podržavaju obilježavanje ovog datuma kao "dana državnosti BiH" direktno doprinose njenom dodatnom urušavanju.

"Dobro je što se i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić na isti način odredio prema obilježavanju 25. novembra kao datumu koji ne može i ne treba da se obilježava kao 'dan državnosti BiH'", ocijenio je Dodik.

BiH nema zakon o državim praznicima, a 25. novembar obilježava se samo u Federaciji BiH, dok Republika Srpska kao praznik obilježava 21. novembar, odnosno, dan kada je parafiran Dejtonski mirovni sporazum.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE