• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banka Srpske: Prilivi raspoloživi za klijente

Autor SRNA

Privremeni upravnik Banke Srpske Petar Mićić rekao je da je u banci uspostavljen platni promet i svi prilivi od 17. novembra raspoloživi su klijentima.

Prema njegovim riječima, depoziti zatečeni na dan uvođenja privremene uprave ostaju blokirani do prijedloga konačnog rješenja, koje se očekuje 16. januara.

"Na osnovu Interventne knjige, nalaza revizora, sagledanog stanja i prijedloga akcionara banke predložiću konačno rješenje do 16. januara", rekao je Mićić danas na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je naveo da će svi klijenti, ukoliko rješenje bude dokapitalizacija i sanacija, moći da raspolažu svojim depozitima, a ukoliko banka izgubi dozvolu tu nastupa Agencija za osiguranje depozita BiH i svi depoziti preko osigurane sume biće ispoštovani u skladu sa Zakonom o bankama, odnosno njihova dinamika isplate ići će u skladu sa isplatnim redovima.


Mićić je rekao da neto bilansna aktiva banke iznosi 230,3 miliona KM, od čega je stanje novčanih sredstava 20,9 miliona KM i ono odgovara knjigovodstvenim evidencijama.

On je naveo da ukupni depozit Banke iznosi 149,5 miliona KM, od čega je depozit fizičkih lica i privatnih preduzeća oko 61,9 miliona KM.

"Svi depoziti do 50.000 KM osigurani su kod Agencije za osiguranje depozita BiH zajedno sa pripadajućim kamatama čiji se prepis vrši uredno i u toku trajanja privremene uprave", rekao je Mićić.

On je rekao da je pozvao akcionare da do 14. decembra dostave plan aktivnosti mjera za otklanjanje nepravilnosti u poslovanju banke i poboljšanju njenog finansijskog stanja, te da u najkraćem roku očekuje razgovor sa predstavnicima akcionara.

Prema njegovim riječima, biće angažovan eksterni revizor koji će izvršiti reviziju finansijskih izvještaja za ovu godinu, a preliminarni rezultati bi trebalo da budu objavljeni 31. decembra i kompletirani najdalje do 16. januara.

"Posebna pažnja revizora biće posvećena kvalitetu kreditnog portfolija. Na kraju ćemo utvrditi koliko kapitala nedostaje u banci", naveo je Mićić.

On je napomenuo da je kada je stupio na funkciju privremenog upravnika u Banci bilo zaposleno oko 240 radnika. U međuvremenu, nekima su istekli ugovori na određeno koji nisu produženi, a određeni broj zaposlenih podnio je zahtjev za prijevremeno penzionisanje, pa se broj zaposlenih smanjio.

Mićić je rekao da nije otpušten niko osim zaposlenih u upravi banke. "Radnici iz mreže, filijala i poslovnica banke trenutno su na odmoru, a po potrebi će biti pozivani da se jave na svoje radno mjesto", dodao je Mićić.

On je rekao da su uzroci propadanja banaka uglavnom loši krediti i loša aktiva, te još jednom pozvao sve dužnike banke da obaveze servisiraju u rokovima dospijeća.

U Banci Srpske 16. novembra uvedena je privremena uprava zbog neizvršavanja naloga prema rješenju Agencije za bankarstvo iz prethodne obimne kontrole, kao i zbog nedostatka kapitala, odnosno neadekvatne kapitalne osnove.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE