• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zamke Butmira!?

"Butmirski pregovori puni su zamki. Kada neko kaže da je riječ o tehničkim promjenama Ustava, on ne zna šta govori”, kaže Igor Radojičić.

 Zamke Butmira!? Izvor: MONDO

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske smatra da će butmirski proces da traje najvjerovatnije do marta naredne godine i to u više faza i upozorio da pregovarači iz RS treba da budu oprezni, jer se u "butmirskim razgovorima nalazi milion zamki".

Radojičić očekuje da bi na sastanku u Butmiru predstavnici međunarodne zajednice mogli da ponude domaćim liderima pisani prijedlog ustavnih promjena, ali da ne vjeruje da će bilo kakav dogovor biti postignut.

"Butmirski pregovori puni su zamki. Kada neko kaže da su u pitanju tehničke promjene Ustava, on ne zna šta govori, jer je riječ o mnogo komplikovanijim i dubljim zahvatima. Moramo da pazimo na svaki zarez, jer se u butmirskim razgovorima nalazi milion zamki", rekao je Radojičić za "Press RS".

On smatra da će ovaj proces biti produžen, najvjerovatnije, do marta naredne godine i to u više faza, dodajući da u u prvoj fazi, niko, pa ni predstavnici međunarodne zajednice neće potezati pitanje entitetskog glasanja, ali da to ne znači da o tome neće biti riječi u nekim narednim fazama.

Radojičić je rekao da nije siguran da su stranci svima ponudili istu priču, "jer sve što se do sada dešavalo bilo je opipavanje pulsa i pokušaj započinjanja jednog procesa".

Dodao je da RS, kada je riječ o ustavnim promjenama, može da prihvati ono što je definisano Deklaracijom Narodne skupštine RS, prije svega kada je riječ o usklađivanju sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, odnosno o načinu izbora u Predsjedništvo i Dom naroda.

"Kada je riječ o parlamentu, najmanji je problem izmijeniti broj poslanika. Međutim, ima mimoilaženja u načinu biranja u Domu naroda. Jedna od koncepcija koja nam je izložena kao nezvaničan prijedlog jeste biranje članova u Predstavničkom domu. Mi, međutim, nismo za tu varijantu", naveo je Radojičić.

Ako se intervencionizam nastavi, moglo bi da se desi da BiH bude cijela iz tri dijela koji bi se zvali - Bosna, Hercegovina, Republika Srpska u njenim sadašnjim granicama, smatra savjetnik premijera Republike Srpske Slavko Mitrović.

"Spoljni pritisci i ucjene kojima se pokušava napraviti država, suprotno volji dva od tri konstitutivna naroda, vode daljim podjelama, a tek kada prestane miješanje u unutrašnje stvari suverene države, onda ima šanse za unutrašnji dogovor koji će imati legitimnost i trajnost", piše Mitrović u kolumni za "Nezavisne novine".

Naglašava da su za dva časa u Prudu Tihić, Čović i Dodik, u ime tri najjače stranke, postigli više napretka u međusobnom razumijevanju i dogovoru nego sve dobre namjere OHR-a i Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira (PIK) za 14 godina.

"Postavljene kulise treba da asociraju na Dejton 1995. da bi bio iznuđen Dejton 2", konstatuje Mitrović i upozorava da nema Dejtona dva, ni tri, već da postoji samo Dejtonski sporazum dok postoji BiH, te da onoga časa kada prestane Dejtonski sporazum - nema ni BiH.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija, podsjeća Mitrović, praktično je jednoglasno izabrala BiH za članicu Savjeta bezbjednosti na dvogodišnji period i time je cijeli svijet dao poruku zabrinutim "zabrinjavačima" da ova zemlja nije pred raspadom, niti joj prijeti novi rat, niti će destabilizovati Balkan i Evropu.

Ističe da bi unutrašnji odnosi i problemi morali biti ostavljeni na rješavanje demokratski izabranim i jedino legalnim organima BiH.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da Srbija želi da dođe do kompromisnog rješenja u BiH, koje će omogućiti funkcionalnije i efektnije upravljanje BiH i ubrzati njen put ka EU, ali da je osnov Dejtonski sporazum, koji se može promijeniti samo konsenzusom sve tri strane.

"Dejton se može promijeniti samo konsenzusom i dok god sve tri strane ne budu pristale na bilo kakav paket i promjenu, nema promene Dejtona, a ukoliko je nešto neprihvatljivo za Republiku Srpsku, neće biti prihvatljivo ni za Srbiju", rekao je Jeremić za RTS povodom nastavka pregovora o funkcionalnijem uređenju BiH u Butmiru.

Jeremić je naveo da "ništa nije gotovo dok ti razgovori ne budu i formalno okončani" i da Srbija podržava ovaj dijalog.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE