• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izetbegović: Dejton mijenjati korak po korak

Autor SRNA

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je u Briselu da se Dejtonski mirovni sporazum može mijenjati korak po korak u skladu sa evropskim standardima i uvažavajući međunarodno priznata ljudska prava i osnovne slobode.

Izetbegović je na koferenciji pod nazivom "Evropska budućnost BiH - 20 godina nakon Dejtonskog-pariskog mirovnog sporazuma" rekao da je u kontekstu promjena Dejtonskog sporazuma bolje govoriti o evoluciji i postepenom prihvatanju promjena i nužnim kompromisima.

Prema njegovom mišljenju, o novom ustavu BiH mogli bi da se dogovore tek neki budući politički lideri i to nakon što BiH određeno vrijeme provede u EU i završi se proces pomirenja i ako za tako nešto imali podršku birača.

On smatra da je jedan od problema BiH i činjenica da ima 13 vlada, kao i 14 zakonodavnih tijela.

Izetbegović smatra da bi neki od smjerova u kojima bi mogle ići buduće promjene i smanjivanje broja kantona u FBiH, pri čemu bi se moglo raditi na stvaranju tri ili četiri "megakantona".

U popravkama Dejtonskog sporazuma i otklanjanaju diskriminacije, mišljenja je on, glavnu ulogu imaće Ustavni sud BiH i Evropski sud za ljudska prava, prenose federalni mediji.

Na konferenciji u Briselu, između ostalih, učestvuju i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini i drugi visoki zvaničnici.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE