• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bez dogovora o gradonačelniku Mostara

Dvije vodeće stranke u Mostaru HDZ BiH i SDA ponovo nisu postigle dogovor o izboru gradonačelnika.

 Bez dogovora o gradonačelniku Mostara Izvor: MONDO

Na sastanku, na kome su ispred HDZ-a BiH bili predsjednici Kantonalnog odbora Ilija Filipović i gradskog Denis Lasić, a u ime SDA predsjednik Kantonalnog odbora Salko Sokolović i gradskog Zijo Hadžiomerović, nisu postignuta rješenja za krizu vlasti u Mostaru, više od godinu dana nakon lokalnih izbora.

Lasić je rekao da je HDZ BiH i dalje pri stavu da se usvoji budžet grada, pa da se tek onda ide na izbor gradonačelnika, što SDA ne prihvata.

''Ludo je vjerovati da će bilo koja od stranaka podržati kandidata iz druge stranke, zato pozivam SDP i Narodnu stranku `Radom za boljitak` da se opredijele i glasaju za jednog od dva ponuđena kandidata'', istakao je Lasić.

Kandidat SDA za gradonačelnika je Suad Hasandedić, a HDZ-a BiH Ljubo Bešlić.

Lasić je naglasio da, prema njegovom mišljenju, mostarski problem može riješiti samo međunarodna zajednica istovremenim nametanjem i gradonačelnika i gradskog budžeta, jer bi se u suprotnoj situaciji ponovo javili problemi.

''Ipak, mislim da međunarodna zajednica nema prevelik angažman u rješavanju mostarskog pitanja'', poručio je Lasić.

Hadžiomerović je istakao da nema smisla usvajati budžet bez gradonačelnika, koji bi, prema pravilu, trebalo da ga predloži.

On je naglasio da se od SDA ne može očekivati da glasa za budžet koji predlažu hrvatski kandidati, koji su trenutno na čelu grada.

Svi sagovornici su se pozvali na sporazum koji je potpisan prije pet godina i saglasili se da bez odluke visokog predstavnika i bez ''spavača'' u Gradskom vijeću ne vide rješenje.

Prošle godine 5. oktobra održani su lokalni izbori u Mostaru, a od tada Gradsko vijeće nije izabralo gradonačelnika i nije usvojilo budžet grada za 2009. godinu. Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko u julu je odlukom produžio privremeno finansiranja do 30. septembra.

Gradsko vijeće poslije ukupno 16 pokušaja nije izabralo gradonačelnika i nije usvojilo budžet. Već je posljednja trećina oktobra i prijeti ponovni kolaps u gradu.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko već mjesec dana nije dao nikakav stav o problemima u Mostaru, iako je sredinom septembra rekao da mu se pitanje o Mostaru postavi polovinom oktobra, ako do tada domaći političari ne nađu rješenje.

Sindikati su uputili pismo Incku u kojem traže da interveniše i donese opet odluku o privremenom finansiranju koje bi važilo do kraja godine.

Suština problema jeste što HDZ i SDA ne mogu da se dogovore o tome kome će pripasti mjesto gradonačelnika. SDA ima najviše mandata u Gradskom vijeću (11 od 35), te se uz to, poziva i na sporazum te dvije stranke iz 2004. godine, prema kojem je SDA tada podržala HDZ-ovog kandidata, a trebalo je da HDZ prošle godine podrži kandidata SDA.

Međutim, u HDZ-u kažu da taj sporazum u brojnim drugim segmentima nije ispoštovan i da je za njih on nevažeći, a, osim toga, tvrde da je Mostar jedini veći grad u BiH sa hrvatskom većinom, te bi Hrvat trebalo da bude gradonačelnik.

U posljednjih godinu dana, otkako Mostar nema gradonačelnika i budžeta, došlo je kolapsa grada. Ugasilo se nekoliko kulturnih institucija, javne kuhinje nemaju sredstava za pripremu obroka socijalno najugroženijim građanima, vrtići su u velikim finansijskim problemima, a brojne institucije kojima je osnivač grad su pred zatvaranjem.

Mostar nema gradonačelnika 381 dan.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE