• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NSRS usvojila zaključke, Dodik: Gruba provokacija!

Autori mondo.ba Autori SRNA Autori Agencije

Jednoglasno, sa 43 glasa, večeras su, na 13. posebnoj sjednici Narodne skupštine RS, usvojeni zaključci Vlade RS. Dodik: Gruba provokacija Sipe u Novom Gradu, koja je mogla da izazove i oružani sukob!

Narodna skupština Republike Srpske podržala je danas u Banjaluci zaključke Vlade Srpske, među kojima je da se zbog protivustavnog djelovanja Agencije za istrage i zaštitu BiH (Sipa) prekida saradnja sa ovom agencijom, Sudom i Tužilaštvom BiH.

Poslanici su podržali zaključke klubova poslanika SNSD-a, DNS-a, SP-a i Srpskog demokratskog slobodnog kluba, u kojima se navodi da je Sipa danas u Novom Gradu prekršila ustave Srpske i BiH, te nepotrebno ugrozila integritet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i uznemirila građane i javnost.

U zaključcima se ističe da je osnovni uslov za dalju saradnju organa i institucija BiH i Republike Srpske provođenje ustavnih nadležnosti, te međusobna koordinacija organa i institucija nadležnih za obezbjeđivanje i provođenje vladavine prava, ustavnosti i zakonitosti.

Narodna skupština Republike Srpske poziva predstavnike Srpske u organima i institucijama BiH da odmah spriječe dalje donošenje bilo kojih odluka kojima se ugrožava ustavni integritet, identitet i subjektivitet Srpske, kao državotvorne jedinice BiH.

Zahtijeva se od organa i institucija Srpske da u slučaju kršenja ustavnih nadležnosti Republike Srpske od organa i institucija BiH odmah preduzmu sve mjere i aktivnosti u okviru ustavnih i zakonskih prava i odgovornosti Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske poziva građane, javna glasila i ukupnu
javnost da obezbijede mirno i uzdržano ponašanje i pruže podršku svim mjerama i aktivnostima koje će donijeti organi i institucije Srpske povodom dešavanja u Novom Gradu.

Poslanici su podržali i zaključke skupštinskog Odbora za bezbjednost kojim se daje podrška Vladi Srpske u provođenju zaključaka i pozivaju predstavnici Srpske u institucijama BiH da bez odlaganja reaguju na dešavanja u Novom Gradu.

Posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske nisu prisustvovali poslanici opozicije.

Potpredsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, nakon usvajanja ovih zaključaka, okončao je posebnu sjednicu. 

Dodik: Gruba provokacije Sipe!

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas u Banjaluci da je akcija Agencije za istrage i zaštitu BiH (Sipa) u Novom Gradu gruba provokacija, koja je mogla da izazove i oružani sukob!

"Sipa je poništila sve dosadašnje rezultate saradnje i odlučila je da ignoriše institucije Srpske, pretresom Policijske stanice u Novom Gradu u delikatnim okolnostima koje su mogle da izazovu oružani sukob! Zbog savjesti, u Novom Gradu to se nije dogodilo", rekao je Dodik na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

On je pozvao poslanike da usvoje zaključke Vlade Srpske, među kojima je da se zbog protivustavnog djelovanja Sipe prekida saradnja sa ovom agencijom, kao i sa Sudom i Tužilaštvom BiH.

Mihajlica: Sjednica ishitreno sazvana

Milanko Mihajlica, predsjednik Odbora za bezbjednost NSRS, smatra da je posebna sjednica NSRS ishitreno sazvana te da je umjesto nje trebalo održati konsultacije zvaničnika RS i njenih predstavnika u institucijama BiH. On je u holu Narodne skupštine RS rekao da su zaključci Vlade RS kontradiktorni, pitajući se da li prekid saradnje sa SIPA, Tužilaštvom i Sudom znači da se mogu hapsiti građani, ali ne mogu preduzimati akcije protiv institucija u RS. Mihajlica je podsjetio da su i ranije u više navrata pretresane prostorije policija i opština u RS.

"Na ovo smo prisiljeni, ali vjerujemo da niko neće probati našu odlučnost. Moramo jasno poručiti svima da mislimo ozbiljno i da nećemo odustati, te da će prekid saradnje trajati dok se procedure ne uspostave u skladu sa nadležnostima u BiH“, dodao je Dodik.

On je rekao da će prekid saradnje sa organima BiH trajati do trenutka kada se uspostave Ustavom predviđene procedure.

Predsjednik Srpske je podsjetio da je BiH složena zajednica dva entiteta i tri naroda.

"U BiH je jasno definisano da je sve ono što joj nije dato u isključivoj nadležnosti entiteta. BiH, prema Ustavu, nema nadležnost za bezbjednost i odbranu", rekao je Dodik i podsjetio da, osim za Oružane snage BiH, parlament Srpske nije dao saglasnost za bilo koje pitanje u vezi sa odbranom i bezbjednošću.

On je napomenuo da je Ustavom određeno da postoji Ustavi sud BiH i sve je jasno napisano, ali praksa rušenja Dejtonskog sporazuma traje sve vijeme.

"Oni koji su trebali da ga zaštite promovisali su duh, a ne slovo Dejtona. Postoje agencije koje u BiH nisu predviđene Ustavom, a danas funkcionišu", ponovio je Dodik.

On je ocijenio da je ozbiljna stvar kada se dođe do kršenja Ustava BiH, kao što je današnji slučaj.

"Ovdje sam da podržim aktivnosti kojima bi se zaštitili suverenitet i političke nadležnosti Republike Srpske. Podržaću zaključke Vlade Srpske, a oni koji misle da radimo mimo nadležnosti neka probaju i vide šta može da se dogodi", kategoričan je Dodik.



On navodi da Srpska ne želi nikakav sukob, nego da zaštiti svoja prava, te da Narodna skupština danas neće odlučivati o vanrednom stanju, nego o podršci mjerama Vlade.

"Veoma je važno ostati u poziciji da ne bude promijenjen Ustav BiH, odnosno Dejtonski mirovni sporazum. Oni na zajedničkom nivou neoprezno daju naloge da budu napadnute institucije Srpske i zbog toga moraju dobro da razmisle o čemu se radi", rekao je Dodik.

On je istakao da mjere Vlade predstavljaju reagovanje i traženje da se poštuje red i zakon u BiH.

"Nemoguće je da Sud i Tužilaštvo BiH, na koje imamo ogromne primjedbe, sada rade ovako, a muslimanskog generala Sakiba Mahmuljina puste na slobodu. Nažalost, pokušavaju ovakvim djelovanjem da promijene politički sistem, što ne interesuje strance", upozorio je Dodik.

Prema njegovom mišljenju, samo onda kada se Srpska nije suprostavila - sve je izgubila.

"Samo kada smo se suprotstavili snagom naših institucija imali smo šansu, a onda kada to nismo uradili pogriješili smo. Stranci, koji su mijenjali Dejtonski sporazum, neće reći da je Ustavni sud BiH pogriješio, nego će reći da provedemo njegovu odluku. Oni su ranije nametnuli koncept, gradeći centralizaciju u BiH", rekao je Dodik.

On smatra da je postojeća politička struktura u Srpskoj problem strancima, ali da neće raditi ono što oni hoće.

"Zaključke Vlade Srpske ćemo provesti jer branimo svoja prava. Dejtonski sporazum je najviši akt prava u BiH, a bezočno se krši", rekao je Dodik.

On je podsjetio da Srpska nikada nije pravila bilo kakve opstrukcije kada je riječ o procesuiranju ratnih zločina.

"Neko hoće da nas isporovocira da bi nas ponovo okrivio. Možemo sarađivati u BiH poštujući Ustav i zakone, bez obzira na činjenicu da su Sipa, Sud i Tužilaštvo BiH vanustavni", kaže Dodik.

On je napomenuo da Srpska neće nikavo oružje i sukob.

"Potrebno je konstatovati da je ovo gruba provokcija, da imamo pravo na legitiman odgovor i da je prekršen Dejtonski mirovni sporazum", zaključio je Dodik.

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović upozorila je večeras da su mnogi procesi koji su započeti u BiH usmjereni prema Republici Srpskoj sa ciljem razvlašćivanja.

"Kao odgovoran premijer želim ukazati da se ništa u ovoj zemlji ne dešava slučajno, kao ni danas u Novom Gradu", rekla je Cvijanovićeva na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Ona je istakla da su zbog toga proizašli današnji zaključci Vlade Srpske, koja šalje odgovarajuća upozorenja i ukazuje na ono što je devijantno u BiH.

Cvijanovićeva je podsjetila na nedavnu odluku Ustavnog suda BiH kojom se osporava 9. januara kao Dan Republike Srpske i da u parlamentu BiH predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić i dalje insistira na uspostavljau ministarstva poljoprivrede BiH.

"Prije nekoliko mjeseci saglasili smo se da u Zvizdićevom ekspozeu ima mnogo stvari koje su prijetnja za Srpsku i kojima se želi razvlastiti. To što oni žele nije zahtjev na putu evropskih integracija, nego je to usmjereno protiv Srpske i njenih nadležnosti", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je navela da se nedavno od određenih ambasadora i predstavnika EU u Briselu moglo čuti da Dejtonski sporazum nikada nije bio koncipiran da vječno traje.

"Imamo danas priliku da vidimo kakav je odnos prema Ministarstvu unutrašnjih poslova Srpske, gdje neko želi da pokaže da je nepouzdana bezbjednosna institucija", rekla je Cvijanovićeva, dodajući da je Vlada zbog ovoga donijela odgovarajuće zaključke.

Prema njenim riječima, reagovanje bošnjačkih političara u Sarajevu su sinhronizovana, za razliku od srpskog korpusa.

"Opozicionari u Srpskoj su potrčali da kažu da je naša odluka ishitrena, bez obzira na ovo što radimo i pokušavamo da vratimo u normalne tokove", navela je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da Vlada Srpske želi aktima da pokaže da se nešto mora mijenjati, odnosno da se mora funkcionisati kako treba u BiH.

"Čvrsto stojimo iza zaključaka koje smo predložili i ne prihvatamo zamjenu teza u Sarajevu da su se naše institucije stavile u zaštitu ratnih zločina. Naša odluka nema veze sa ratnim zločinima, a obaveza nam je da se ponašamo u skladu sa Ustavom i da donosimo odgovarajuće zaključke", naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je Sipa pokazala svoj odnos prema MUP-u Srpske i da u svemu postoji prijetnja za budućnost.

"Želimo da ovakve prijetnje preduprijedimo i da budu definisane prakse i procedure kojima bi bile spriječene. Predstavnici međunarodne zajednice imaju ozbiljne zamjerke prema dijelu naših zaključaka, ali ih pozivam da pročitaju šesti kojim je definisano da je Vlada Srpke opredijeljenja za korektnu i profesionalnu saradnju svih bezbjednosnih i pravosudnih institucija u BiH u okviru Ustavom i zakonima utvrđenih nadležnosti", zaključila je Cvijanovićeva.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da je pretres tri lokcije u Novom Gradu, među kojima je Policijska stanica, neprimjereno, provokativno i presedan u postupanju prema Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Srpske.

"Sud BiH je zaključio da će MUP Srpske sakriti ili uništiti dokaze koji se nalaze u policiji u Novom Gradu. Izražavam najoštriji protest zbog takvog načina postupanja jer za ove 23 godine dokazi su mogli biti uništeni, što niko nije uradio, a nisu se ni nalazili u Policijskoj stanici Novi Grad", rekao je Lukač u obraćanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

On je ocijenio da ovakvo postupanje nadležnih organa BiH predstavlja maksimum nepovjerenja i ne vodi dobroj saradnji u BiH među policijskim i bezbjednosnim institucijama.

"Ovo je poniženje MUP-a Srpske jer MUP nije kriminalna organizacija da neko na ovakav način pretresa naše prostorije i izuzima podatke. Podatke su mogli dobiti od nas, ali su se odlučili na pretres Policijske stanice Novi Grad", istakao je Lukač.

On je naveo da su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (Sipa) juče obavijetili MUP Srpske da će danas u Novom Gradu preduzeti mjere i radnje s ciljem realizacije naredbi Suda i Tužilaštva BiH.

"Obavijestili su nas da će uhapsiti pet lica zbog sumnje da su počinili ratni zločin i pretresti tri lokacije, što nije sporno. Međutim, prema naredbi Suda BiH nismo znali o kojim lokacijama za pretres je riječ. Vidjeli smo da je među njima Policijska stanica", pojasnio je Lukač.

On je podsjetio da je MUP Srpske do sada pomagao Sipi u mnogim akcijama koje su naložili Sud i Tužilaštvom BiH.

Lukač je predložio Narodnoj skupštini da prihvati zaključke Vlade Srpske, među kojima je da se zbog protivustavnog djelovanja Sipe prekida saradnja sa ovom agencijom, te Sudom i Tužilaštvom BiH.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić smatra da su današnji događaji u Novom Gradu bili usmjereni protiv MUP-a Srpske i da je namjera bila izazivanje incidenata, te da je dobro što pripadnici MUP-a nisu reagovali na provokacije.

Stevandić je ocijenio da je MUP Srpske sposobna i jaka agencija koja može biti temelj zaštite Republike Srpske, od koje se često pokušava nešto uzeti.

"Ovo što se desilo pokazuje da nas ne tretiraju kao ravnopravan entitet, niti MUP Srpske kao instituciju. Niko u Srpskoj, nijedna institucija, niti pojedinac, ne brani nikoga ni za koji počinjeni zločin. Naprotiv, svako ko je počinio bilo kakav zločin treba da odgovara", rekao je Stevandić.

On je upitao da li su današnja dešavanja početak jednog plana. "Ako jeste, neko je predvidio našu reakciju. Treba da se dogovorimo šta da radimo", rekao je Stevandić.

Poslanik Slobodnog demokratskog srpskog kluba Darko Banjac kaže da politička sujeta opozicije, koja ne prisustvuje sjednici jer nije razriješen potpredsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, ne smije biti važnija od situacije u kojoj se nalazi Republika Srpska i od tačke koja je na dnevnom redu posebne sjednice.

"Ne smijemo se dijeliti na političke partije. Dolazi teško vrijeme, jer neko hoće da umanji značaj Republike Srpske", upozorio je Banjac tokom rasprave na posebnoj sjednici povodom postupanja pripadnika Agencije za istrage i zaštitu BiH (Sipa) u Novom Gradu.

On je izrazio nadu da niko iz opozicije neće učestvovati u tom projektu, te poručio da se građani i institucije Srpske moraju zaštiti.

"Ne mogu se koristiti Sud i Tužilaštvo BiH, niti bezbjednosna agencija, za provođenje političkih odluka", poručio je Banjac.

Poslanik DNS-a Spomenka Stevanović rekla je da su današnja dešavanja u Novom Gradu narušila saradnju i povjerenje među institucijama.

"Domovina": Nećemo biti na sjednici

Poslanici Koalicije "Domovina" najavili su da neće prisustvovati posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske. Tvrde da su zaključci Vlade Republike Srpske o ulasku pripadnika Sipe "antiustavni i neprihvatljivi". Oni smatraju da Narodna skupština ne treba da se miješa u rad policijskih agencija, te su podržali rad Suda, Tužilaštva i Sipe, ali i ministarstava unutrašnjih poslova Srpske i FBiH.

"Sud i Tužilaštvo BiH više provode politiku nego pravo, što je pogubno", poručila je Stevanovićeva i istakla da je BiH u stalnoj političkoj nestabilnosti, što dodatno doprinose današnji događaji u Novom Gradu, kao i odluka Ustavnog suda BiH o Danu Republike.

Poslanik Socijalističke partije Slobodan Protić rekao je da bi volio da je postupanje Sipe presedan, ali vjeruje da će ova praksa biti nastavljena.

Navodeći da Sud BiH sumnja u profesionalnost MUP-a Srpske, Protić je upitao kako će se BiH suprotstaviti terorizmu ako postoji sumnja među institucijama.

"Ovaj čin je otvoreno i drsko ponižavanje MUP-a, pa i Republike Srpske", zaključio je Protić.

Dijelu posebne sjednice parlamenta Republike Srpske prisustvovao je i šef Misije OEBS-a u BiH Džonatan Mur.

Pripadnici Sipe, po nalogu Tužilaštva BiH, na području Novog Grada od jutros provode opsežnu akciju u vezi sa procesuiranjem ratnih zločina, tokom koje je već uhapšeno pet Srba.

Uhapšeni su Ljuban Babić (53), Ranko Balaban (56), Rajko Karlica (47), Mirko Odžić (55) i Milenko Brčin (52), saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Rvi

Ako ovako nastave Mektić,Bosić,Tadić,Šarović i drugi iz saveza za promjene, koji su u koaliciji sa SDA, pohapsiće sve one koji su se borili i stvorili Republiku Srpsku.Jadni su srpski borci kada savez za promjene,(naslednici Vuka Brankovića)idu u koaliciju sa onim protiv koga smo ratovali.

osdj

ZASTO TAKO BAHATO NE HAPSE VEHABIJE?10

MONDO REPORTAŽE