• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jeremić: Srbija i BiH na istom putu prema EU

"Imamo zajedničku budućnost u EU i ako budemo podržavali jedni druge, siguran sam da ćemo uspjeti", rekao je šef srpske diplomatije.

 Jeremić: Srbija i BiH na istom putu prema EU Izvor: MONDO

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je da je BiH najbliži i najvažiniji susjed Srbije i da je Srbija spremna da joj pomogne na njenom putu ka evroatlantskim integracijama.

Nakon razgovora sa članom Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem i šefom diplomatije BiH Svenom Alkalajem u Sarajevu, Jeremić je rekao da je Srbija spremna i da pomogne BiH u stabilizaciji njenih prilika, kako bi brže napredovala ka EU.

Podsjetio jr da će uskoro gradjani Srbije putovati bez viza u zemlje EU, te da je Srbija spremna da pruži BiH tehničku i savjetodavnu pomoć u tom procesu, kako bi i gradjanima BiH bilo
omogućeno slobodno kretanje.

Takodje, pohvalio je to što dvije zemlje uzajamno poštuju suverenitet i teritorijalni integritet, i istakao da Srbija podržava BiH u svim medjunarodnim organizacijama i institucijama.

"Srbija je podržala BiH kao članicu Savjeta bezbjednosti UN. Mislim da je to važno jer će sada ovaj dio Balkana imati direktan glas u toj instituciji", rekao je Jeremić u Sarajevu.

Šef srpske diplomatije je podržao svaki dogovor u BiH koji bude u potpunosti usaglašen medju tri konstitutivna naroda, iako Srbija nije jedna od strana u pregovorima o reformama u BiH.

"Imamo zajedničku budućnost u EU i ako budemo podržavali jedni druge, siguran sam da ćemo uspjeti", rekao je Jeremić i istakao da je Srbija spremna da bude dio šireg procesa razgovora.

Još je rekao da je razlog njegove posjete da prenese poruku BiH, da Beograd podržava dijalog koji će dovesti do kompromisa.

"Želimo da doprinesemo pronalasku rješenja koje će biti dobro za sve", rekao je Jeremić i dodao da će premijer Republike Srpske Milorad Dodik, kao i svi drugi demokratski izabrani predstavnici
jednog naroda u BiH, "uvijek biti toplo dočekani u Beogradu".

Jeremić je izrazio nadu da će uskoro biti riješen problem imenovanja ambasadora BiH u Beogradu, ali nije želio da iznosi detalje, navodeći da je procedura oko davanja agremana još u toku.

Sa bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem, Jeremić nije razgovarao o odnosu BiH prema statusu Kosova. Izrazio je uvjerenje da u BiH neće doći do promjene stava u vezi sa Kosovom.

Vuk Jeremić trenutno boravi u Banjaluci , gdje se u poslijepodnevnim časovima sastao sa srpskim članom Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem.

Najavljeno je da će se Jeremić poslije razgovora sa Radmanovićem sastati i sa premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Uticaj Beograda na RS

Međunarodni zvaničnici i analitičari uglavnom smatraju kako zvanični Beograd može da utuče na partije iz RS, a posebno na premijera Milorada Dodika, u smislu prihvatanja paketa izmjena Ustava BiH, koji su liderima vodećih strananka u BiH ponudili SAD i EU.

Predsjednik Evropskog pokreta u Srbiji Živorad Kovačević kaže da je vidljiva prisna veza između današnjeg rukovodstva Srbije i Milorada Dodika.

“Srbija bi dobila veliki poen ukoliko bi ostvarila uticaj na Dodika, a inače ga ima, da bude maksimalno kooperativan i da ne zateže preko neke granice. Tako da lično vjerujem, mada ne znam, da ne postoje ti tajni kanali kojima se Dodik podstiče na opstrukciju. Prije bih rekao da Srbija u ovom trenutku pokušava da ga malo primiri”, rekao je Kovačević za Radio "Slobodna Evropa."

“Nije teško zaključiti da je, što se tiče Republike Srpske, daljinski upravljač odnosa prema Bosni u stvari u Beogradu”, ocijenio je spoljnopolitički urednik dnevnika “Politika” Boško Jakšić.

Nakon dva sastanka ovog mjeseca u vojnoj bazi u Butmiru kod Sarajeva većina političkih lidera odbila je usaglašeni američko-evropski prijedlog, a u odbijanju svega ponuđenog bio je izričit Milorad Dodik.

Paket ustavnih promjena bio je spreman da prihvati jedino predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić, dok su paket odbile dvije hrvatske stranke, te Stanka za BiH Harisa Silajdžića.

(agencije / MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE