• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Dogovorimo se bez stranaca!

Predsjednik Vlade RS najavio da će liderima u BiH uputiti poziv da nastave dijalog o svim pitanjima važnim za BiH

 Dodik: Dogovorimo se bez stranaca! Izvor: MONDO

Premijer Republike Srpske (RS) i lider Saveza nezavisnih ocijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik najavio je da će pozvati lidere vodećih političkih partija u BiH da u narednih desetak dana, bez stranih zavničnika ili eksperata, nastave dijalog o svim pitanjima važnim za BiH.

Dodik je poslije sastanka sa ruskim ambasadorom u BiH Aleksandrom Bocan Harčenkom novinarima rekao da će poziv uputiti već u četvrtak ili petak, kako bi se vodeći političari u BiH sastali za desetak dana i pokušali sami da dodju do dogovora u vezi s izmjenom Ustava BiH.

Prema njegovim riječima, izmjene Ustava odnosile bi se na povećanje broja poslanika u državnom parlamentu što je "više tehničko pitanje koje je potrebno riješiti da bi se pospešilo usvajanje zakona".

Dodik je naglasio da za njega ne postoji "butmirski proces" i da je Butmir bio "nepotrebna avantura koju su neki kreirali".

On je sastanak u vojnoj bazi Butmir u Sarajevu ocijenio kao "potpuni neuspjeh", dodajući da prijedlog predstavnika SAD i EU za ustavne promjene u BiH ni u budućnosti ne može biti osnova za bilo kakav razgovor, jer "dramatično mijenja Dejtonski sporazum i odnose u BiH".

Navodeći da je takav prijedlog neprihvatljiv za RS, Dodik je ocijenio da je on štetan i za BiH "jer ne osigurava balans odnosa u državi i ostavlja mogućnost preglasavanja u budućnosti".

Prema njegovim riječima, kreatori sastanka u Butmiru "loše su obavijestili svoje centrale u Evropi i SAD da je vrijeme za tako nešto".

Premijer RS smatra da političari u BiH treba da nastave dijalog bez učešća stranaca u tom procesu, ističući da je on protiv proširenja pet ciljeva i dva uslova koje je medjunarodna zajednica postavila pred BiH kako bi bila zatvorena Kancelarija visokog predstavnika.

Ren optimista

Evropski komesar za proširenje Oli Ren izrazio je uvjerenje da će stranački lideri u BiH u narednom periodu veoma ozbiljno raditi, jer su im ciljevi da se prekine zastoj u BiH, podnošenje kredibilne molbe za članstvo u EU na osnovu koje se dobija kandidatura, ali i mnogo brže ukidanje viza, javio je dopisnik Srne iz Brisela.

Ren je rekao da je, sa šefom švedske diplomatije Karlom Biltom i zamjenikom američkog državnog sekretara Džejmsom Štajnbergom, dva dana bio u Sarajevu u pokušaju da zemlju izvuče iz političkog ćorsokaka, koji je gura unazad.

"Određeno vrijeme za dogovore je normalno i potrebno, ako se ono iskoristi za dogovore, ali ako se iskoristi za politički šou kao do sada, onda nema smisla gubiti vrijeme", istakao je Ren.

On je naglasio da BiH mora biti takva da može da se sama osloni na svoje noge, da sama sebe vodi i efikasno upravlja, kao svaka funkcionalna i suverena zemlja.

"Takva zemlja može dobiti kandidaturu", rekao je evropski komesar za proširenje na jednom skupu o zapadnom Balkanu.

On je naveo da SAD i EU imaju aktivnosti u BiH radi povećanja njene stabilnosti.

Možda neko pita zbog čega te silne evropsko-američke aktivnosti u Sarajevu? Što mi tamo radimo? Zar sugestija o tome kakve bi ustavne reforme zemlja trebalo da sprovede nije miješanje u unutaršnje stvari?", upitao je Ren i istakao da se to radi zbog povećanja stabilnosti u BiH u regionu, jer su mir i stablnost ionako godinama najvažniji izvozni proizvod EU.

U vojnoj bazi međunarodnih snaga u Butmiru kod Sarajeva održane su dvije runde pregovora zvaničnika SAD i EU sa predstavnicima političkih stranaka u BiH, radi formiranja funkcionalnijih institucija na državnom nivou kako bi BiH mogla da napreduje ka evroatlantskim integracijama. Pregovori, na kojima su izneseni različiti stavovi stranaka o ključnim reformama, održani su 9. oktobra, te 20. i 21. oktobra.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE