• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SRS RS protiv Butmirskog paketa

Američko-evropski paket iz Butmira u suprotnosti je sa interesima Srpske, ocijenjeno na sjednici izvršnog odbora Srpske radikalne stranke RS

 SRS RS protiv Butmirskog paketa Izvor: MONDO

Izvršni odbor Srpske radikalne stranke Republike Srpske (SRS RS) odbacio je na  sjednici u subotu američko-evropski paket iz Butmira, jer je, kako je navedeno, u suprotnosti sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i interesima Srpske.

"Američko-evropski paket iz Butmira u suprotnosti je sa interesima RS u onom dijelu koji dovode u pitanje mehanizme odlučivanja u zajedničkim institucijama BiH, a posebno dovodi u pitanje dvodomnost parlamenta BiH i zakonodavnu aktivnost Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH", rekao je predsjednik SRS RS Milanko Mihajlica novinarima nakon sjednice Izvršnog odbora.

Prema njegovim riječima, Izvršni odbor je ocijenio neprihvatljivim i način uspostavljanja institucije predsjednika BiH, bez mogućnosti da član Predsjedništva BiH iz RS uloži veto na pojedine odluke bitne za interese RS.

"Protivimo se i načinu izbora srpskog člana Predsjedništva BiH, kojeg bi birali predstavnici druga dva konstitutivna naroda", rekao je Mihajlica i dodao da se njegova stranka ne slaže sa prijedlogom koji podrazumijeva da Savjet ministara BiH preraste u vladu sa jakim premijerskim ovlašćenjima i uvođenjima novih ministarstva.

On je dodao da SRS RS preferira da Narodna skupština RS, kao i do sada bira delegate u Domu naroda parlamenta BiH, te da se, kako je naveo, može razmišljati da član Predsjedništva BiH bude biran u parlamentu BiH od izabranih poslanika u Predstavničkom domu, ali da se SRS RS ipak zalaže da srpski član Predsjedništva BiH bude biran neposredno iz RS.

Mihajlica je rekao da bi predsjednik RS trebalo da sazovu posebnu sjednicu Narodne skupštine RS na kojem bi se poslanici izjasnili o američko-evropskom paketu iz Butmira i dali uputstva i izrazili jasne stavove RS svima koji će u narednom periodu učestvovati u razgovorima o eventualnim izmjenama Ustava BiH.

Prema njegovim riječima, SRS RS smatra da je neophodno da u Narodnoj skupštini RS bude razmotren i zahtjev BiH za učlanjenje u NATO.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE