• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Košarac: Odgovorićemo na ucjene!

Šef Kluba Srba u Vijeću naroda RS Staša Košarac ne očekuje da će na sjednici Kolegijiuma Vijeća doći do deblokade rada.

 Košarac: Odgovorićemo na ucjene! Izvor: MONDO

Košarac je objasnio da je za pretpostaviti da će Klub Bošnjaka iznijeti nova rješenja zasnovana na ucjenama i stvaranju daljih komplikacija do konačne odluke Ustavnog suda BiH o ustavnosti Poslovnika Ustavnog suda RS.

"Prema saznanjima koje imam, Klub Bošnjaka će na sjednici u ponedeljak prihvatiti dva zaključka Kolegijuma sa prethodne sjednice i založiće se za održavanje sjednice Vijeća, na kojoj bi bilo raspravljano samo o njihovoj odluci o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Strategiju razvoja lokalne samouprave u RS 2009-2015, a ne i o tri zakona za koje su kasnije pokrenuli pitanje vitalnog naiconalnog interesa", rekao je Košarac.

Pojasnio je da će bošnjački delegati prihvatiti raspravu o Strategiji, jer su pitanje vitalnog nacionalnog interesa pokrenuli 1. jula, a odluku o blokadi rada Vijeća donijeli su 14. jula.

"Klub Srba je 23. septembra tražio od predsjedavajućeg Vijeća Dževada Osmančevića da zakaže sjednicu, jer je odluka Kluba Bošnjaka o Strategiji donesena u julu, a prema Poslovniku trebalo je već polovinom jula zakazati sjednicu na kojoj bi o njoj bilo raspravljano. Zbog njihove blokade predsjedavajući to nije uradio", napomenuo je Košarac.

On je istakao da je Poslovnik Vijeća naroda precizno definisao rokove u kojima Vijeće treba da se izjasni o vitalnom nacionalnom iteresu u vezi sa aktima Narodne skupštine RS i da se ne može periodično primjenjivati, isto kao ni Ustav RS.

"Ne može se raditi po principu malo hoćemo, malo nećemo, kako kome šta odgovara", naglasio je Košarac, dodavši da se bošnjački delegati tako ponašaju, jer čekaju odluku Ustavnog suda BiH o ustavnosti Poslovnika Ustavnog suda RS.

Košarac je istakao da je Srpska za Klub Srba stabilan politički prostor, zasnovan na dijalogu među svim relevantnim faktorima u njoj, što znači i među svim političkim strankama i predstavnicima naroda u RS.

"Zato još jednom pozivam delegate Kluba Bošnjaka da odustanu od pokušaja blokada institucija RS. Pokušaćemo da ih odgovorimo od ucjenjivačkih odnosa i ubijedimo da time što ne rade u Vijeću naroda, krše Ustav RS i Poslovnik Vijeća naroda RS", istakao je Koašarac.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE