• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Komšić poziva na mudrost i razum

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić upozorio da BiH ne smije da prokocka ukazano povjerenje zemalja članica UN.

 Komšić poziva na mudrost i razum Izvor: MONDO

“Glasajući za izbor BiH u nestalno članstvo Savjeta bezbjednosti UN u naredne dvije godine, zemlje članice ukazale su veliko povjerenje našoj zemlji koje nikako ne bi smjeli da prokockamo”, rekao je Komšić.

Još je dodao da BiH u vezi sa tim mora da ima dovoljno mudrosti.

"U radu koji BiH očekuje u ovom tijelu prije svega treba imati dostojanstvo prilikom davanja ili nedavanja podrške njegovim odlukama. Ne smijemo se obrukati , nego, naprotiv, iskoristiti ovu poziciju pozitivno sa političkom mudrošću, a ne za političke svađe unutar BiH", rekao je Komšić u Sarajevu na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" o temi "Konsekvence članstva BiH u Savjetu bezbjednosti UN i butmirski proces".

Komšić smatra da BiH na ovom mjestu u Savjetu bezbjednosti ne treba da bude "privjesak velikim silama", već da bi njeni predstavnici u svom radu trebalo, prije svega, da vide računa o opštim načelima pravde, međunarodnom pravnom poretku, međunarodnim konvencijama i interesima BiH.

"Mnogi su ocijenili izbor BiH u nestalno članstvo Savjeta bezbjednosti UN kao najveći spoljnopolitički uspjeh BiH od završetka rata do danas. On je postignut uz puno muke, jer je trebalo dobiti i podršku mnogih malih zemalja kao što su afričke, azijske i slično, ali je praćen i skepsom i malicioznošću", naveo je Komšić.

Prema njegovim riječima, mnogim zemljama članicama UN sada postaje mnogo važnije kako BiH gleda na različita globalna pitanja, pa stoga i BiH treba da maksimalno ojača svoje kapacitete, kako bi dostojanstveno odgovorila takvoj situaciji.

Govoreći o butmirskom procesu, Komšić je rekao da mu se ne sviđa kako se taj proces odvijao, ali da smatra da u njemu treba učestvovati i pokušati napraviti bilo šta što bi predstavljalo doprinos boljoj situaciji u BiH.

Smatra da je butmirski proces imao katastrofalnu političku procjenu od stranih političkih zvaničnika, odnosno da je za pregovore imao loše pripremljenu političku atmosferu.

"Neki su ušli u te pregovore sa nepoštenim namjerama i zabrinut sam time šta će se desiti ako taj proces propadne, jer će to biti ulje na vatru, s obzirom da se bliže naredni izbori", dodao je Komšić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE