• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vasić: Otomanski Balkan-nebuloza!

Negativne reakcije u RS na izjavu Ahmeta Davutoglua da je cilj turske spoljne politike uspon otomanskog Balkana kao centra svjetske politike

 Vasić: Otomanski Balkan-nebuloza! Izvor: MONDO

Izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić je rekao da neboluze o njenoj revitalizaciji otomanskog Balkana i uopšte pominjanje te riječi izaziva zastražujuće asocijacije, jer narodi na ovim prostorima nisu zaboravili šta je otomanska imperija radila u, kako je naveo, krvi, pljački i pokoravanju.

Vasić je ocijenio da Turska sada, pošto bezuspješno pokušava da uđe u EU gdje je klasična zapadna hrišćanska Evropa ne prihvata, nastoji da tu novu situaciju kada Balkan ima veliki upitnik za ulazak u EU iskoristi za svoj uticaj da po drugi put u istoriji uvodi islam u Evropu.

"Turska bi kao nasljednica te zloćudne imperije trebala da se izvini narodima Balkana, nacijama i vjerama, jer je toliko zla nanijela ovdje da može da se predstavlja samo kao prijatelj i da 100 kilometara nosi pruženu ruku", rekao je Vasić, reagujući na izjavu ministra inostranih poslova Turske Ahmeta Davutoglua da je cilj turske spoljne politike uspon otomanskog Balkana, kao centra svjetske politike, i da je Turska odgovorna za BiH.

Vasić je rekao da neboluze o njenoj revitalizaciji otomanskog Balkana i uopšte pominjanje te riječi izaziva zastražujuće asocijacije, jer narodi na ovim prostorima nisu zaboravili šta je otomanska imperija radila u, kako je naveo, krvi, pljački i pokoravanju.

Potpredsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Slobodan Nagradić izjavio je Srni da za njega nije iznenađujuća izjava ministra spoljnih poslova Turske Ahmeta Davutouglua da je cilj turske spoljne politike uspon otomanskog Balkana, kao centra svjetske politike, jer je pratio izjave ozbiljnih političkih analitičara i poznavalaca kako islama, tako i Turske kao države.

"Turska unazad nekoliko godina ne skriva određene političke ambicije, a to je da bude priznata regionalna sila i da ima uticaj na Balkanu, a ne samo u Aziji. Jedno je imati ambicije, a drugo su mogućnosti, koje bilo kojoj zemlji pa i Turskoj stoje na raspolaganju, kao i želja drugih država koje stoje naspram Turskoj", naglasio je Nagradić.

On je dodao da je ministar Turske zaboravio da je ovo 21. vijek, a ne 15, kada je većina balkanskih država padala pred najezdom otomanske imperije.

"Danas postoji jasna svijest o evropskom identitetu većine balkanskih naroda i država, a on je nešto potpuno drugo od azijskog identiteta kome Turska pripada i u kojem će ostati, bez obzira koliko se trudila da ga promijeni", ocijenio je Nagradić.

Vojno-politički analitičar Gostimir Popović u izjavi Srni ocijenio je da je stav ministra spoljnih poslova Turske Ahmeta Davutoglua da je cilj turske spoljne politike uspon otomanskog Balkana, kao centra svjetske politike, samo je jedan dio nastupa Turske prema Evropi, čime se ogolio cilj Turske u EU, a to je gospodaranje nad cijelom jugoistočnom Evropom, maltene do Beča.

"U svemu tome centalno mjesto ima Sarajevo, preko kojeg Turska želi da ostvari dominantan uticaj na muslimane jugoistočne Evrope, da oni budu vodeći narod u cijelom regionu, a za početak u BiH, kao što je to bilo u 16, 17. i 18. vijeku", rekao je Popović.

On je naglasio da najava renesanse otomanske imperije i otomanske logike predstavlja vrlo veliku opasnost za cijelu Evropu, a da je najdikrektija opasnost za Srbe i srpski narod u regionu, jer je osnovi cilj njih potčiniti, staviti u svoju službu ono što ostane, i na taj način stvoriti platformu za dalji nastup prema Evropi.

"U Sarajevu i muslimanima u BiH imaju perfektnog izvršioca, što znači da je Republici Srpskoj i srpskom narodu potreban veoma visok nivo opreza i predviđanja događaja, da ne bi bili zatečeni i dovedeni pred svršen čin", rekao je Popović.

Davutoglu je prilikom nedavnog boravka u Sarajevu, na otvaranju konferencije pod nazivom "Osmansko nasljeđe i muslimanske zajednice Balkana danas", izjavio da Turska ima pravo i interes da utiče na uređenje odnosa na području Balkana, Kavkaza i Srednjeg istoka, kako bi zaštitila svoje istorijski nasljeđe i vlastitu sigurnost.

"Mi želimo novi balkanski region utemeljen na političkim vrijednostima, ekonomskoj međuzavisnosti i saradnji i kulturnoj harmoniji. To je bio otomanski Balkan. Mi ćemo obnoviti ovaj Balkan... Otomanska stoljeća Balkana su uspješna priča, a sada je treba obnoviti", rekao je Davutoglu.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE