• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH bez entiteta na sajtu UIO BiH

Na zvaničnoj Internet stranici Uprave za indirektno oporezivanje BiH postavljena je mapa BiH bez entitetske granice.

 BiH bez entiteta na sajtu UIO BiH Izvor: MONDO

BiH je na toj mapi podijeljena na četiri regiona, čija su sjedišta Banja Luka, Sarajevo, Mostar i Tuzla, a entitetska granica je potpuno izbrisana.

Izvršni sekretar Saveza nezavisnih socijaldemokrata Rajko Vasić ocijenio je da je u konkretnom slučaju riječ o protivustavnom djelovanju.

“BiH ima svoje unutrašnje, dejtonske granice, koje su Ustavom regulisane i to se mora poštovati na svakoj karti bilo koje zajedničke ili entitetske institucije”, rekao je za “Glas Srpske” Vasić.

Dodao je da se mape BiH bez entitetske granice tendenciozno postavljaju na brojne sajtove institucija BiH, pa čak i njenih ambasada u svijetu.

Na pitanje zašto je sa mape BiH na sajtu UIO BiH izbrisana entitetska granica, portparol ove institucije Ratko Kovačević je rekao da ova mapa nema nikakve veze sa politikom i Ustavom BiH.

“UIO BiH ima četiri regionalna centra, u Banjoj Luci, Sarajevu, Mostaru i Tuzli koje smo jasno naznačili na mapi kako bismo pojednostavili i olakšali pristup podacima poreskim obveznicima i našim saradnicima”, rekao je za isti list Kovačević.

Dodao je da je cilj mape da poreskim obveznicima, ma gdje živjeli u RS i FBiH, pruži informacije o regionalnom centru kojem pripadaju.

“Mapa je namjenska i isključivo je namijenjena poreskim obveznicima, a nema nikakve veze sa Ustavom BiH”, precizirao je Kovačević.

Međutim, Vasić tvrdi da je, bez obzira na to što je mapa zemlje na sajtu UIO namjenska, riječ o nepriznavanju ustavne strukture zemlje.

“To je nepriznavanje Srpske i Srba u ovoj zemlji. To je tendenciozna, zlonamjerna i politička djelatnost. UIO BiH bi morala da postavi mapu sa entitetskom granicom, pa neka onda navedu svoje regionalne centre”, naveo je Vasić.

Član delegacije RS u Dejtonu Vladimir Lukić ocijenio je da je postavljanje mapa BiH bez entitetske granice u zajedničkim institucijama BiH veoma nekorektno.

“To je tendenciozno. Niko nema pravnu osnovu za tako nešto. Izbacivanje dejtonskih granica ne mogu da pravdaju praktičnim razlozima. To je nepoštovanje RS i FBiH, entiteta ove zemlje koji su potvrđeni Dejtonom”, istakao je Lukić.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE