• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Meso": Optužnica protiv Lijanovića i ostalih

Autor SRNA

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu u predmetu kodnog naziva "Meso" protiv 11 osoba i pet preduzeća koji se terete da su oštetili BiH za 13,5 miliona KM.

 Optužnica je podignuta protiv Jerka Ivankovića Lijanovića, Slave Ivankovića Lijanovića, Joze Ivankovića Lijanovića, Milorada Bahilja, Joze Sliškovića, Željka Mikulića, Draženka Kvesića, Mirjane Šakote, Mirka Galića, Miroslava Čolaka i Stipe Ivankovića.



Optužnica je podignuta i protiv preduzeća "Lijanovići", "Farmer", "Farmko" i "Optimum" iz Širokog Brijega, te preduzeća "Mi-Mo" iz Mostara.

Optuženi su da su od 2007. do 2012. godine, kao povezana grupa fizičkih i pravnih lica, vršila poreske utaje i nisu plaćala poreze, tako što su stalnim osnivanjem novih preduzeća, sa minimalnim osnivačkim kapitalom od 2.000 KM, na ta preduzeća prenosila sirovine, proizvode i opremu i nastavljala poslovanje, a stečene višemilionske poreske dugove ostavljala ranijim preduzećima.

Na ovaj način, koji je nekoliko godina predstavljao modus nezakonitog poslovanja u svrhu utaje poreza, optuženi su stekli nezakonitu imovinsku korist od oko 13,5 miliona KM, za koliko su oštetili BiH i njene građane, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

S obzirom na to da će se u predmetu tražiti oduzimanje nezakonite imovinske koristi u cijelom iznosu i njeno vraćanje BiH, postupajući tužilac će, nakon sprovedene finansijske istrage, zatražiti da se optuženima onemogući raspolaganje nepokretnom i pokretnom imovinom, da bi se na kraju sudskog postupka osigurala mogućnost naplate u korist BiH.

Ovaj predmet jedan je od najobimnijih od osnivanja Odsjeka za privredni kriminal, na kojem je njegov šef, tužilac Ismet Šuškić radio duži vremenski period sa svojim saradnicima, istražiocima i policijskim ekspertima za finansijski kriminal Agencije za istrage i zaštitu BiH (Sipa).

Tužilaštvo BiH će krivicu i odgovornost optuženih dokazivati pozivanjem oko 40 svjedoka i stručnih vještaka, a uz optužnicu je priloženo više od 1.000 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE