• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vijeće naroda RS i dalje u blokadi

Kolegijum Vijeća naroda RS nije uspio da dođe do rješenja koja bi deblokirala rad ove institucije, izjavio je predsjedavajući Vijeća Dževad Osmančević

 Vijeće naroda RS i dalje u blokadi Izvor: MONDO

Podsjetivši da je Kolegijum na prošloj sjednici donio zaključke o kojima je trebalo da se izjasni Klub Bošnjaka, on je rekao da je ovaj klub podržao jedan broj tih zaključaka, i da su, očekujući odluku Ustavnog suda BiH o ustavnosti Poslovnika Ustavnog suda RS, predložili Kolegijumu da se zakaže sjednica Vijeća naroda u narednih nekoliko dana na kojoj bi se razmatralo pitanje vitalnog interesa na Strategiju razvoja lokalne uprave i samouprave 2009-2015. godine.

''To bi bio jedan korak u daljoj normalizaciji rada Vijeća naroda, ali na današnjoj sjednici nismo mogli doći od zaključaka koji bi bili kompromis između zaključaka Kolegijuma i Kluba Bošnjaka'', rekao je Osmančević novinarima nakon sjednice Kolegijuma Vijeća naroda.

On je rekao da je predložio Predsjedništvu Vijeća naroda da, na osnovu inicijative Kluba Bošnjaka, za 5. novembar bude zakazana sjednica Vijeća naroda na kojoj bi se razmatralo pitanje vitalnog interesa na Strategiju razvoja lokalne uprave i samouprave, ali da za to nije dobio podršku članova Presjedništva iz srpskog i hrvatskog naroda, sa obrazloženjem da se ne razmatra samo jedno, već sva pitanja na koja su stavljeni prigovori nacionalnog interesa.

Predsjednik Kluba Srba u Vijeću naroda Staša Košarac rekao je da Klub Bošnjaka traži da se Kolegijum i Predsjedništvo u pisanom obliku obrate Ustavnom sudu BiH da u što kraćem roku riješi predmet koji je Klub Bošnjaka postavio pred ovaj sud, dok je stav Kluba Srba da je ta inicijativa neprihvatljiva.

On je rekao novinarima da je Klub Bošnjaka ponovo izašao sa maksimalističkim zahtjevima, odnosno inicijativom da se dopune zaključci sa prošle sjednice Kolegijuma Vijeća naroda.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE