• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Optužnica zbog zločina nad Srbima u Srebrenici

Autor SRNA

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Izeta Arifovića zvanog Ćiza (56), Suada Smajlovića zvanog Šošon (59) i Amira Salihovića zvanog Arkan (59) zbog ratnog zločina nad srpskim civilima na području Srebrenice.

Optužene terete da su kao pripadnici snaga takozvane Armije BiH na području Srebrenice postupali suprotno odrebama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Oni su, prema navodima optužnice, 12. jula 1992. godine učestvovali u napadu na selo Zalazje, nakon čega je grupa od osam civila srpske nacionalnosti, koji su se prethodno predali, zajedno sa četiri leša dovezena na karoseriji kamiona do policijske stanice u Srebrenici.

Arifović je vatrenim oružjem ubio jednog civila srpske nacionalnosti, a Salihović je odveo preostale zarobljenike na kamionu u nepoznatom pravcu, nakon čega više nisu viđeni živi.

Nakon rata posmrtni ostaci nekih od žrtava pronađeni su i ekshumirani, a za ostalim posmrtnim ostacima još se traga.

Arifović i Smajlović optuženica tereti da su ubili dva srpska civila koja su prethodno izvedena iz policijske stanice.

Arifović je optužen da je, nakon dolaska kamiona, iz policijske stanice izveo dva civila srpske nacionalnosti, nakon čega je uzeo automatsku pušku i pucao u njih iz neposredne blizine.

Nakon što su njihova tijela natovarena na kamion, Smajlović je, uočivši da jedna od žrtava daje znakove života, pucao rafalom.

Arifović je optužen da je 21. juna 1992. godine, u mjestu Ratkovići, ubio civila srpske nacionalnosti Živana Prodanovića, koji je ranije predao oružje i sjedio vezanih ruku.

Optuženi mu je naredio da ustane i ubio ga pucanjem iz vatrenog oružja.

Smajlović je optužen da je 12. jula 1992. godine na karoseriji kamiona gdje su se nalazila tijela ubijenih civila srpske nacionalnosti, kao i živi zarobljenici, po njima rafalno pucao iz vatrenog oružja.

Među zarobljenim civilima srpske nacionalnosti nalazili su se Branko Simić, Petko Simić, Miodrag Rakić, Miladin Tubić, Ivan Cvjetinović, Nedeljko Gligić, Marko Jeremić, LJubiša Gligorić i Dragomir Vujadinović.

Arifovića, Smajlovića i Salihovića uhapsili su juče pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH na području Tuzle.

Tužilac je predložio Sudu BiH određivanja mjera zabrane za ova lica, koje će uključivati i zabranu napuštanja mjesta boravišta, sastajanja sa svjedocima i osumnjičenim, te periodično javljanje nadležnoj policiji.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE