• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbi traže svoj kanton u FBiH!

Autor mondo.ba

Kada počnu najavljene ustavne promjene u Federaciji BiH predstavnici srpskog naroda tražiće da Drvar, Glamoč i Grahovo dobiju poseban status u okviru ovog entiteta!

U okviru zvaničnih pregovora o najavljenim ustavnim promjenama u Federaciji BiH, odnosno o formiranju hrvatskog i bošnjačkog "megakantona", predstavnici Srba u ovom entitetu zahtijevaće da i oni dobiju svoju teritorijalnu formaciju, odnosno svojevrsni savez povratničkih srpskih opština, jer tvrde da, za razliku od Bošnjaka i Hrvata u RS, oni u FBiH nemaju poziciju koja bi im garantovala bezbjednost i konstitutivnost!

Ova inicijativa prvi put je iznesena prije nekoliko godina, a srpski predstavnici kažu da će je ponovo aktivirati, jer je njihov položaj sve teži, piše "Press RS".

Prema riječima Mile Marčete, poslanika u Parlamentu FBiH, Srbi povratnici traže poseban status unutar Federacije BiH, jer trenutno nisu konstitutivan narod u ovom entitetu.

"To može biti jedna vrsta kantona ili posebne organizacije, koja bi, kao cjelina bila pod krovom Federacije BiH. Smatramo da bi trebalo formirati savez opština, a ako nekome bode oči da se to zove savez srpskih opština, ta odrednica može biti zamijenjena.

U tom savezu bili bi Drvar, Glamoč i Grahovo, a nije sporno da bude i neka multietnička opština, kao što je Ključ i slično. Moramo imati neki autoritet, zakonske i ustavne norme koje bi nam garantovale konstitutivnost i vratile osjećaj da smo dio ovog društva", rekao je Marčeta za Press RS.

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zeks

Svako pravo koje se moze i mora dobiti treba traziti pa cak i referendumom i ocjepljenje i pripajanje RS treba vratiti sto je nase

kgd

Ovo je jedan od pametnih poteza.Tako treba traziti sve kao sto su i oni dobili u RS-u i jos traziti donacije kao sto i ovi traze u RS-u.Samo teba traziti svoja prava i zaposljavanja itd.Bravo.

Divos

У овим општинама фед.БиХ, Срби су 1991-е бројали преко 90% популације. Иако је било великих демографских промена, Срби су и данас већина, али ове општине у раскораку између надлежности фед.БиХ и кантона, се плански гуше, економија је замрла, и присутан је одлив становништва. Ни на нивоу фед.БиХ, Србе нема ко представљати, заправо перфидно су изиграни и отети су им механизми који би их требали заштитити. И док је у Српској клуб Бошњака у Дому народа Српске небројено пута покренуо механизам заштите виталног националног интереса (у 99% случајева из неразумних разлога), клуб Срба у Дому народа фед.БиХ никад није покренуо тај механизам. А Србе у том Дому народа фед.БиХ представљају Харис Плехо, Расим Смајић, Нермин Бјелак, Шућур, Којовић и други "Срби по потреби" (или Срби на батерије), колико јучер Бошњаци или Босанци, такви неће марити за муку и невоље Срба у фед.БиХ, већ ће напротив радити на штету Срба и даљњем сатирању српства. Како је присутна идеја о преуређењу саме фед.БиХ, и укрупњавању кантона, ове процесе гурају и неке амбасаде у БиХ, и ово је добра идеја, и сасвим сигурно конституисање кантона од ових општина би тим Србима у фед.БиХ итекако помогло. Наравно, овде постоји и замка, јер ће се пробати у такве процесе "изокола" кренути и у преуређење читаве БиХ, не само фес.БиХ где и јесте објективно проблем. А како би то ишло ако би и Српску увукли у ту причу и временмом јој одузимали надлежности, појказује управо ситуација у којој се налазе Срби у фед.БиХ и о чему говори госп.Марчета. И колико сутра би Србе на нивоу читаве БиХ представљали неки нови Хариси, Расими, Нермини, и радили би увек и искључиво на штету Срба. Зато ову идеју треба подржати али свако преуређење фед.БиХ се може радити само у фед.БиХ, јер ту и јесте проблем (пре свега нерешени компликовани бошњачко-хрватски односи), Српска и надлежности Српоске се ни на који начин не сме довести у питање. Срби, памет у главу.

MONDO REPORTAŽE