• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Marina Pendeš oslobođenja optužbi

Sud BiH danas je izrekao oslobađajuću presudu ministru odbrane BiH Marini Pendeš prema optužbi za nesavjestan rad u službi i falsifikovanje službene isprave.

Sudija Branko Perić rekao je, obrazlažući odluku Suda, da Marina Pendeš, obavljajući dužnost zamjenika ministra obrane BiH, nije prekršila propise time što su savjetniku u njenom kabinetu Ivi Miri Joviću isplaćivane pripadajuće plate i naknade, iako nije redovno dolazio na posao niti bio prisutan na radnom mjestu.

On je dodao da, iako je utvrđeno da Ivo Miro Jović nekada nije bio na poslu, ipak to nije ni bio u obavezi jer je radio na zadacima koje mu je određivala Pendeš.

Sud je utvrdio da je Ivo Miro Jović obavljao radne zadatke u interesu Ministarstva odbrane, a da je Pendešova koja mu je davala radne zadatke razumno i racionalno koristila društvene resurse.

Perić je naglasio da je optužba za nesavjestan rad u službi prevaziđena krivično pravna konstrukcija i da je pitanje da li bi se Sud trebao time trebao baviti.

"Razmatrajući ovaj slučaj vidjelo se da je pozicija savjetnika prilično nejasna, jer nisu zakonskim aktima precizno određene njihove nadležnosti", naveo je sudija.

Perić je napomenuo da je pozicija savjetnika u državnoj službi prilično nejasna, ali da je za to odgovoran sistem a ne pojedinac. "Ako državna uprava nije sposobna da se samoorganizuje i vrši kontrolu svog rada ne postoji sud koji to može da uradi", dodao je on.

Sud je ustanovio da je Jović uredno obavljao poslove savjetnika ali ne u sjedištu ministarstva, što je u optužnici istaknuto kao propust Pendeševe.

On je istakao da je ovo treći slučaj za kratko vrijeme da se procesuiraju visoki zvaničnici što može da navede na zaključak da su oni kriminalizovali državnu upravu kršenjem zakona do te mjere da je neophodna intervencija sudske vlasti.

"Pravosuđe se zbog toga nalazi u delikatnoj situaciji. Uvlačenje pravosuđa u sferu ispitivanja savjesnosti rada državnih funkcionera podriva i pravosuđe i državnu upravu", ocijenio je Perić.

On je istakao da se, u eri informatike, modernih tehnologija kroz koje prolaze demokratska društva, rad ne bi trebao mjeriti samo prisustvom na poslu, nego stvarnim doprinosom.

Josip Muselimović, advokat Pendeševe, rekao je novinarima da je zadovoljan odlukom Suda BiH, ali da nije zadovoljan onim što se dešava u društvu i pravosudnom sistemu.

On kaže da na početku nije vjerovao da će optužnica uopšte biti podignuta, a kada je podignuta da može biti potvrđena. "Nažalost, dogodilo se i jedno i drugo i u nevjerovatno ekspresnom postupku on je okončan", dodao je advokat.

Muselimović je ocijenio da je da brzina dobra, ako je pravosuđe tako efikasno, međutim, dodao je, ovdje se osjeća jedna tendencija.

"Iz ovog predmeta konačno neko mora izvući pouke i mora se prestati sa kompromitiranjem pravosudnog sistema i BiH, da se protiv visokopozicioniranih zvaničnika i ministara ne može na ovako površan način ulaziti u procese, te ljude disreditovati i državu koju predstavljaju", poručio je Muselimović.

On je ocijenio da je sudija vrlo seriozno vodio raspravu i da je svojim današnjim obraćanjem posalo jednu široku društvenu poruku za šta je sigurno imao razloga.

Sud BiH je 24. avgusta prošle godine potvrdio optužnicu koja je Pendešovu teretila da je počinila krivična djela nesavjestan rad u službi i falsifikovanje službene isprave dok je obavljala dužnost zamjenika ministra odbrane.

Pendešova je bila optužena da je u svojstvu službene osobe i imenovanog zvaničnika u institucijama izvršne vlasti, obavljajući dužnost zamjenika ministra obrane BiH, omogućila da se savjetniku u njenom kabinetu Ivi Miri Joviću isplaćuju pripadajuće plate i naknade, iako nije redovno dolazio na posao niti bio prisutan na radnom mjestu.

Tužilaštvo najavljuje žalbu

Tužilaštvo BiH nezadovoljno je oslobađajućom presudom u predmetu protiv Marine Pendeš, te će u zakonskom roku uložiti žalbu na presudu.

"Smatramo da je nezakonito da se bilo kome isplaćuju plate iz budžeta, a da osoba gotovo nikada nije došla na posao", navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Iz ove pravosudne institucije navode da je iznos za koji je oštećen budžet BiH u ovom predmetu, od oko 13.000 KM, veći od godišnje prosječne plate uposlenog građanina.

"Uvjereni smo u ispravnost navoda optužbe, te smo spremni u drugostepenom postupku dokazivati krivicu optužene u ovom predmetu", ističe se u saopštenju.

Na ovaj način, ocijenjuju u Tužilaštvu BiH, šalje se loša poruka da se novac iz budžeta BiH može primati za nerad, te da zloupotreba položaja i nesvjestan rad u službi mogu ostati nekažnjeni.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

Prvo ovdje nema drzave pa prema tome ni ministara, a o tuziocima i sudstvu iluzorno je i komentarisati.

MONDO REPORTAŽE